Kuhar objasnio kako se formiraju cijene i koji je realan iznos za pizzu: ‘Nažalost, svugdje je jeftinije nego u Dubrovniku’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Diljem jadranske obale posvuda divljaju cijene. To je posebno vidljivo u Dubrovniku koji je inače bio poznat po visokim cijenama u ugostiteljskim objektima. Uobičajena pojava na društvenim mrežama su ljetni računi sa Straduna. Posjetitelji koji primjerice odu na kavu ili sok bili bi zgroženi zbog visokih cijene. No, divljanje cijena u zadnje vrijeme je postalo uobičajeno pa su šokovi još i veći.

Zašto kuglica sladoleda stoji četiri eura, a pizza oko 20 eura? Kupnja voća i povrća na tržnici postala je pravi udar na novčanik. Jesu li takve cijene opravdane? Sve to pitali smo jednog dubrovačkog kuhara s dugogodišnjim stažem koji nam je pojasnio računicu.

“Cijene su sad stvarno skočile, od uvođenja eura javna nabava je poskupila 30 do 40 posto. Žalosno je da se nismo opametili u covidu, a čini mi se kako sad neki pokušavaju nadoknaditi izgubljene prihode neopravdano dižući cijene. Najmovi nisu toliko poskupjeli, ali je najviše skočila cijena rada iako plaće nisu toliko rasle koliko troškovi hrane”, pojasnio je ovaj dubrovački kuhar.

Komentirao je i cijene pizze koje su u pizzerijama prilično visoke, no dodaje kako ipak neke opravdavaju te iznose jer imaju kvalitetne sastojke.

“Pizzerije koje su jako skupe imaju vrhunske namirnice i uložili su u treninge djelatnika. Imate pizza koje koštaju 10 eura i kao takve su skupe, a one koje koštaju 35 eura su možda realne jer imaju uvozno brašno, kvalitetne namirnice, ulažu u edukaciju… Tržište samo sebe diktira samo je pitanje do kad će bit takve cijene, hoće li ih zimi sniziti”, kazuje kuhar te dodaje kako ipak ima nepoštenog dizanja cijena.

Pojasnio nam je što sve utječe u formiranje cijene.

“Jedna četvrtina je iznos hrane, druga četvrtina PDV, treća troškovi poslovanja a ostatak je marža, odnosno zarada vlasnika. Kada govorimo o pizzi ovisi što se stavlja na nju – ako stavljamo nešto što košta 15 kuna, onda bi prodajna cijena trebala biti puta 4 plus pdv. Svaki vlasnik, ako vidi da može prodavati i skuplje, stavit će veću cijenu. Kvaliteta sastojaka diktira cijenu i onda možemo govoriti vrijedi li taj iznos ili ne, također važna je i lokacija pizzerije”, poručio je.

Procijenio je koliko su realne cijene pizza u Dubrovniku.

“Mislim da na Stradunu ona može biti maksimalno do 20 eura, ovisno koja je vrsta i tada bi raspon trebao biti od 12 do 20 eura. Van povijesne jezgre cijena ne bit trebala prelaziti 15 eura, niti u jednom slučaju. Inače cijene su uvijek diskutabilne jer svi nešto kalkuliraju. Nama lokalcima je to najskuplje jer mi plaćamo cijene koje plaćaju i turisti što je za nas najgore, a nemamo baš uvijek popuste. Nažalost postalo nam je svugdje jeftino kad se maknemo iz Dubrovnika”, zaključio je za portal Jug Info dubrovačkih kuhar s bogatim iskustvom.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti