Bruxelleski mandat Andreja Plenkovića. Laži i istine, čast ispred beneficije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom je grubo rasplinuo mokre snove oporbe o svojem odlasku u europarlament. Proteklih osam godina gotovo da nije prošlo tjedan dana u komadu, a da netko iz oporbe nije spomenuo da je samo pitanje dana kada će premijer Plenković napustiti Hrvatsku kako bi se uhljebio u Europi.

Prtljaga u hodniku

Ako ćemo vjerovati narativu oporbe, Plenković je posljednjih osam godina upravljao Hrvatskom s putnim torbama pored ulaznih vrata stana, svakoga dana provjeravao letove za Bruxelles i raspitivao se kod političkih prijatelja jel ima kakvo otvoreno radno mjesto. Premijerski mandati predstavljali su mu tek nešto više od zagrijavanja i pripreme za bezbrižne briselske dane gdje će, kako je ustvrdio njegov najzavidniji suparnik, predsjednik RH Zoran Milanović, naplaćivati wc.

Proteklih osam godina, otkako je Plenković postao premijer, Hrvatska je ušla u Šengen i euro zonu, ima najviši kreditni rejting u povijesti. Po standardu se približila EU prosjeku na 78 posto, što je, kako je istaknuo analitičar Velimir Šonje, tik do Grčke, a iznad Estonije, Latvije, Slovačke, Mađarske i Bugarske.

Velika čast

Hrvatski građani već treći put zaredom dali su povjerenje njemu i timu koji vodi, a on od prvoga dana mandata uporno i s velikom strašću ponavlja da mu je čast raditi za Hrvatsku.

Oporba nikako da uspije shvatiti da postoji političar kojemu je težak rad u Hrvatskoj draži od silnih beneficija u Bruxellesu. Iako je izabran kao prvi na listi, iako je HDZ-ova lista dobila šest od ukupno 12 mandata, Plenković nije odabrao lakši put poput, primjerice, Tonina Picule. Plaća od osam tisuća eura, dnevnice od 350 eura, vlastiti ured i zaposlenici i hrpa dodatnih privilegija za koje javnost možda ni ne zna, valja priznati, snažan su motiv. No, mnogi se danas ni ne sjećaju da se Plenković vratio iz Bruxellesa i preuzeo HDZ u vrlo izazovnom trenutku. Tada je izjavio da stranka ne može biti taoc jednog čovjeka i da će mijenjajući HDZ promijeniti Hrvatsku. Rezultati parlamentarnih izbora najbolje pokazuju koliko je uspio u tom poslu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!