Sukob interesa na hrvatski način: Sjećate li se Zdravka Marića?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zdravko Marić, nezavisni ministar financija koji je natprosječno često bio na meti pohvala javnosti, a vrlo rijetko na meti kritika, svojedobno je bio optužen i proglašen krivim za sukob interesa.

Ministar kojeg je cijenila i javnost i oporba optužen je da je rezervirao sobu koja košta 470 eura po noćenju, a spavao u sobi koja košta 1200 eura po noćenju. Na taj način Marić je dobio nedopušteni dar i doveo se u potencijalno mogući odnos zavisnosti o vlasnicima tvrtke Jadranka hoteli, odlučilo je Povjerenstvo.

Nezamijećena presuda

Kada je davao ostavku, Marić je govorio da odlazi iz osobnih razloga. Iako nije izrijekom naveo koji su to razlozi, odluka Povjerenstva, donesena nakon njegove ostavke, odnosila se upravo na članove njegove obitelji. Jer, Marić je u spornom hotelu noćio obiteljski.

Na odluku Povjerenstva Marić se žalio Visokom upravnom sudu koji ju je i poništio, no s obzirom da u to vrijeme Marić više nije bio u politici, ta je presuda u javnosti prošla puno nezapaženije od spektakularne, ali pravno neutemeljene odluke Povjerenstva o njegovoj „krivnji”.

Hrvatska je, potencijalno, izgubila odličnog ministra koji je, umjesto zahvale ili barem poštivanja truda koji je uložio da ova država bude bolja na njegovu odlasku nego što su je zatekao svojim dolaskom, ispraćen postupkom u kojemu se odlučivalo je li u sukobu interesa ili ne.

Zdravko Marić danas sasvim sigurno više zarađuje i manje radi i ima više vremena za svoju obitelj.

Zašto odlaze uspješni?

U ciničnom društvu poput hrvatskog, krajnje je nepopularno reći da postoje političari koji doista vole svoju zemlju i koji doista danonoćno rade i ne štede se da bi građanima te zemlje bilo bolje.
Marić je bio jedan od njih.

Imamo pravo i obavezu pitati političare zašto mlade obitelji napuštaju Hrvatsku, ali nije zgorega pitati se i zašto uspješni političari napuštaju hrvatsku politiku. Iako to nije masovna pojava jer nemamo baš previše uspješnih političara.

U situaciji poput Marićeve sad se našao Gordan Jandroković, jedan od najistaknutijih i najcjenjenijih hrvatskih političara. U svojoj bogatoj političkoj karijeri, a pogotovo s obzirom da dolazi iz HDZ-a, on ustvari ima sramotno malo skandala. Sada se propituje je li bio u sukobu interesa jer je zajedno sa sinom letio službenim avionom Vlade RH na utakmicu Hrvatska – Španjolska na koju je bio službeno pozvan. Jandroković se protiv tog postupka ne buni, dapače, požuruje ga, a argumente koje iznosi u svoju korist teško je opovrgnuti.

S druge strane, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa svakako se treba baviti onime što mu je u nazivu, ali pri tomu treba debelo procijeniti svoju ulogu. Zapitati se je li doista Hrvatska već na toliko visokoj razini razumijevanja toga što je sukob interesa, a što nije, da se nacionalno povjerenstvo bavi jednim putnikom na jednom letu koji bi se odvio s njim ili bez njega.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!