Mjesec dana nogometne noćne more

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Ti si bolesna, orjunašica, Jugoslavenka, debili, mrziteljica svega, navijačica Piksija…”, govori mi ostrašćeni Željko Kerum, bivši gradonačelnik Splita, dok mu ja pokušavam objasniti kako neću gledati nogometno prvenstvo. Još ga dodatno idem isprovocirati tvrdnjom kako bih ja to sve ukinula i da se mene pita niti jedna utakmica ne bi se gledala nigdje drugdje osim u svoja četiri zida! Ma iskreno da me se pita, a nitko me nikad nije pitao, ukinula bih taj nogomet u cijelom svijetu i nitko više ne bi nabijao loptu na travnatom terenu.

Kerumov napad na mene je potpuna fikcija, ali ove uvrede on je doista uputio samo drugoj osobi. Naime, Kerum je pobjesnio na zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića koji je pojasnio odluku grada kako se nogometno prvenstvo neće gledati na Rivi i Matejuški jer se tamo na štekatima terasa kafića ne smiju postavljati televizori. Jednostavna komunalna odluka koja zabranjuje postavljanje televizora na vanjskim površinama zbog konzervatorskih smjernica. Utakmice će se gledati u zatvorenim ugostiteljskim objektima i tamo gdje je dozvoljeno postavljanje televizora.

Pomoć Chat GPT-a

No, vratimo se na moju noćnu moru, a to je nogomet i prvenstvo. Jednostavno ga ne volim, i ne zanima me, a posebno me iritiraju navijačke horde i ludila.

Prije nekih mjesec dana načula sam priče kako se uskoro održava neko nogometno natjecanje, ali sve do nedavno sam ignorirala te glasine i trudila se ne interesirati o tome. No, kako radim u medijima jednostavno ne mogu biti pošteđena takvih informacija pa sam potražila pomoć Chat GPT-a i pitala koje nam se nogometno natjecanje uskoro bliži. Ispisao mi je precizan odgovor:

“Uskoro nam se bliži UEFA Euro 2024, jedno od najvećih nogometnih natjecanja, koje će se održati u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. godine. Ovo je prvi put da Njemačka organizira Europsko prvenstvo nakon reunifikacije zemlje. Turnir će se igrati u deset različitih gradova, uključujući Berlin, Munich, Hamburg i Dortmund.

Na Euro 2024 sudjelovat će 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupa. Prve dvije ekipe iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane ekipe proći će u osminu finala, nakon čega slijedi faza izravnog ispadanja.

Očekuje se uzbudljivo natjecanje s mnogo jakih reprezentacija poput Njemačke, Španjolske, Engleske, Francuske i Italije. Prva utakmica turnira će se odigrati između Njemačke i Škotske u Münchenu, dok će se finale igrati u Berlinu na Olympiastadionu”, lijepo je to objasnio Chat GPT.

Najvažnije od svega što sam pročitala i jedino zapamtila je da će ovo nogometno ludilo trajati do 14. srpnja. Ok, nekako ću izdržati pa sam se bacila na planiranje sadržaja što će mi omogućiti preživljavanje idućih mjesec dana. Padaju mi na pamet boravci u prirodi, srećom pa živim na moru i mogu pobjeći na plažu ili na otok; što se tiče posla, uvijek ima tema koje nisu sportske, a okružena sam sjajnim kolegama koji će to profesionalno pratiti bez moje pomoći; izlaske ću svesti na minimum jer gdje god se okreneš svi su zakovani za televizije; ima tu dobrog sadržaja na Netflixu, ljetno kino je otvoreno, a možda se pronađu malobrojni ‘hejteri’ poput mene pa se ujedinimo, no ipak većina mojih prati ovo natjecanje.

Navijački folklor, žene u dresovima i glupe reklame

Navijačko ludilo uopće me ne zanima. Jednostavno nikad nisam pripadala nekoj skupini ljudi koji čoporativno bodre neke moderne gladijatore i zdušno urlaju, nerviraju se, usiljeno raduju, psuju sucu mater, proklinju protivničkog igrača, stvaraju kaos nakon uspjeha, analiziraju i uvjerljivim argumentima brane kako je baš njihov igrač, krivicom nekog tamo drugog, propustio šansu za pogodak…

Često čujem i žene kako se razbacuju nogometnim terminima i imenima igrača. Ne mogu vjerovati kako sve to znaju, kako su upratile. Neka čak i prate utakmice! Čini mi se kako su mnogobrojne žene napustile ono tradicionalnu mržnju prema nogometu. Umjesto da su pokazale solidarnost i protestirale protiv nogometne represije, i one su u velikom broju navukle dresove, nabacile navijačke rekvizite, educirale se o nogometu i zdušno navijaju s muškarcima.

Ovih dana ponekad upalim tv program i već mi je dosta. “Ni vatre ni vode ne boj seeee, kada te zoveeee…. U dobru i zlu….”, zvoni mi u glavi neka navijačka reklama, ne znam za što točno jer sam brzo nakon nekoliko sekundi ugasila. Gdje su ona zlatna vremena kada su trajali politički izbori, kada se pričalo o ‘Kršitelju Ustava’, zbrajali mandati i ostale političke perverzije koje su tada zaokupljale javni prostor. Treba sve ovo sportsko preživjeti, a i nakladnik je nemilosrdan – dnevno predlaže desetak tema vezanih za nogomet zbog čega me oblije hladan znoj kada pristigne poruka od njega.

Koliko je Europsko nogometno prvenstvo suludo najbolje prikazuje spomenuta politička svađa u Splitu. Samo zbog jedne komunalne odluke ljude se naziva mrziteljima domoljublja i nacionalnog ujedinjenja. Fanatično upravo kao i sam nogomet i sve ono što ga okružuje. Ima tu i pozitivnih stvari poput samog sporta, ali vatreno ludilo najradije bih prespavala sve do 14. srpnja kada ću biti najsretnija osoba u državi pa ću svoj rođendan, koji je 16. srpnja, proslaviti s još većim zadovoljstvom.

Aida Čakić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!