Bartulica podsjeća na zaboravljena vremena praskozorja demokracije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stjepo Bartulica, političar koji je samog sebe brendirao kao katolika iz dijaspore kojeg napadaju povampireni ljevičari, svojim zadnjim izjavama vratio je Hrvatsku u praskozorje demokracije.

Retorika koja se svodi na pljuvanje onih koji su postavljali pitanja, a ne onoga što stoji u pitanjima svojstvena je nekim drugim vremenima. Onima kad su političari smatrali da ne služe svojem narodu, nego da narod služi njima.

Novinari, i oni lijevi i oni desni, imaju puno pravo postavljati pitanja, čak i vrlo neugodna pitanja.

Imaju pravo i pogriješiti, biti u krivu, biti ostrašćeni i subjektivni. Emocije i ideološka stajališta svakako utječu na rad novinara i kvalitetu njihovih uradaka, ali ponovimo, političari, što god mislili o njima, ne smiju se bahatiti i vrijeđati ih.

Kako ispuhati lažnu aferu

Novinari naprosto zastupaju javnost, a demokracija nas uči da se svaka umjetno napuhana afera ispuše onoga trenutka kada političar argumentirano odgovori na postavljeno pitanje, a ni trenutka ranije.

Umjesto suvislih i skromnih odgovora, Bartulicu je na doček rezultata EU izbora netko dovezao u crvenom Ferrariju. Pa se kao snašao i rekao da je to napravio namjerno jer eto, to je njegov odgovor na provokacije, a onda se otkrilo i da mu je prijatelj vozač imao prilično kriminalnu povijest.

Svojim ponašanjem Bartulica je uspio pokazati da jednostavno ne pripada prvoj ligi hrvatske politike, a njegov nedostatak političkih vještina neće nestati nakon što ode u Bruxelles. Naprotiv, nastavi li s pokazivanjem ove zavidne količine nesnalaženja, nije isključeno niti da će mu u srcu Europske unije, kako on to lijepo kaže, staviti metu na leđa.

No, nije sve tako crno.

Bartulica nam je svojim ponašanjem uspio pokazati i koliko je hrvatska demokracija napredovala zadnjih desetljeća.

Odnos kakav on gaji prema novinarima naišao je opće zgražanje ne samo javnosti, nego i njegovih stranačkih kolega, kao i koalicijskih partnera.

Za političare koji funkcioniraju po nekim pred-demokratskim osnovama, a Bartulicu se po odnosima prema medijima može vrlo lako usporediti s Mislavom Kolakušićem, javnost više nema razumijevanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!