Kako je zagrebačka gradska vlast pljunula na veličanstveni uspjeh vaterpolista

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rijetko što Hrvate može toliko razveseliti, povezati i učiniti ponosnima od uspjeha naših sportaša na velikim natjecanjima. Vidjelo se i osjetilo to i jučer, nakon što su hrvatski vaterpolisti u Dohi osvojili svoj treći naslov svjetskih prvaka. Upravo nas je vaterpolska reprezentacija, od kad je samostalne Hrvatske, najčešće činila ponosnima. U tom kratkom razdoblju, na svjetskim i europskim prvenstvima te na Olimpijskim igrama Barakude su osvojile 17 medalja. Samo u posljednja dva mjeseca pomlađena ekipa, bez puno iskustva na velikim sportskim smotrama, osvojila je čak dvije medalje – europsko srebro i, jučer, svjetsko zlato. Dovoljno da se čitava Hrvatska opet pogine na noge i pokloni majstorima, na čelu s genijalnim Ivicom Tucakom, izbornikom koji je s reprezentacijom osvojio većinu, nevjerojatnih 14 medalja.
I, zaista, narod se poklonio vaterpolistima – gore od jučer društvene mreže, žare se telefoni, vijore zastave. Svuda, osim u gradskom poglavarstvu u Zagrebu. Aktualnoj vlasti u hrvatskoj prijestolnici očito je promaknuo novi veličanstveni uspjeh hrvatskog sporta jer kako drugačije objasniti činjenicu da su trostruki svjetski prvaci danas dočekani u minijaturnoj ‘buksici’ zagrebačke zračne luke, a ne na, ako već ne na Jelačić placu, onda barem na Markovu trgu, gdje su gradonačelnik Zagreba i njegovi ‘možemosi’ još od dan ranije imali postavljen razglas i pozornicu. Možda im je baš zbog angažmana oko prosvjeda protiv Vlade i promaknuo novi veliki hrvatski uspjeh.
Bez obzira na stvarni razlog, propust je to za svaku osudu, propust kakav si ne bi dozvolila niti jedna prijašnja gradska vlast. Jednako je sramotna i činjenica da čak ni danas u zračnu luku nije stigao nitko iz Grada Zagreba kako bi vaterpolistima barem pružanjem ruke zahvalio na još jednoj velikoj promociji Hrvatske.
Za razliku od Grada Zagreba, na vaterpoliste nije zaboravila Vlada iz koje je još jučer, nakon osvajanja medalje, najavljen prijem za Barakude. Premijer Plenković i njegovi suradnici tako će sutra osobno čestitati Ivicu Tucaku i njegovoj ekipi, a u znak zahvalnosti, u državnom proračunu osigurano je i više od 330 tisuća eura nagrade, i igračima i ostalim članovima reprezentacije, za uspjehe na posljednja dva velika prvenstva.
Nadajmo se kako će to barem malo ublažiti razočaranje zbog današnjeg skromnog dočeka, razočaranje koje se moglo se pročitati i na licima samih vaterpolista. No, oni su profesionalni sportaši i suviše pristojni da bi ga izrekli naglas. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog onih najvatrenijih navijača i članova njihovih obitelji koji su ih ipak dočekali na izlazu iz aviona i poručili ono što im većina Hrvata danas želi reći – hvala vam što ste nas opet učinili ponosnima!
Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!