Oporba neće dopustiti istini da im pokvari priču o manjim plaćama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada si oporba u državi koja bilježi rast BDP-a među najvišim u Europskoj uniji, nezaposlenost je na povijesno najnižim stopama, a iz EU fondova se povlači silan novac, teme iz gospodarstva možda je bolje izbjegavati. Ali, ako već ideš otvarati tu temu, najbolje je angažirati stručnjake, pogotovo ako u gospodarstvu nemaš iskustva ili imaš loše iskustvo poput, primjerice, blokiranog vlastitog obrta ili ne daj Bože privođenja na policiju zbog prodaje petardi.

Stručnjak bi ti zasigurno rekao da visina plaće, koliko god ta tema bila politički atraktivna, baš i nije prikladna za izbornu kampanju oporbe.

Ustvari, čak ti ne treba niti ekonomski stručnjak, dovoljno je da pitaš svojeg najbližeg keramičara koji će ti reći da mjesečno zarađuje 20 tisuća kuna, odnosno nešto manje od tri tisuće eura, a da se pri tomu i ne oznoji previše.

Susjed keramičar sigurno će ti reći da više uopće nema potrebe za odlaskom u Njemačku na arbajt i da se njegov susjed Joža baš nedavno vratio i da sada ovdje ima više posla nego u Minhenu.

Stvarno, dovoljna ti je srednjoškolska svjedodžba i jedna najobičnija kava da doznaš da je Hrvatska sada nadomak A kreditnog rejtinga i da će uskoro biti u elitnom klubu od 43 svjetske države, da je udio duga smanjen sa više od 80 posto na 60-ak posto BDP-a, što je fantastičan i doista hvale vrijedan podatak. Da Hrvatska nije slučajno prihvaćena u krug država u kojima je euro valuta i da nije slučajno u šengenskoj zoni, kao što to ponekad naš stand-up predsjednik voli bubnuti.

Na kraju krajeva, u situaciji rekordne zaposlenosti i rekordno niske nezaposlenosti, a uz odličan rast BDP-a i brojne investicije koje se financiraju iz EU blagajne čak i učenici viših razreda osnovne škole mogu samostalno zaključiti da će plaće rasti ne samo nominalno, nego i realno.

Ali oporbi taj jednostavan zaključak još uvijek nije sjeo. Niti će sjesti.

Jer oporba je jednostavno zaključila da plaće ustvari ne rastu i ne smije dopustiti istini da im pokvari tu priču. Stoga, prije je za očekivati da će Grmoja i Benčićka optužiti Državni zavod za statistiku da je na HDZ-ovoj strani nego priznati ono što je vidljivo iz aviona.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!