REZULTAT JE SJAJAN Vrućine su ‘spržile’ mužjake voćne muhe, nikad više ni boljih ‘svetih kapi za zdravlje i snagu’
Kada su masline u pitanju mnogi su se dobro umorili. Tko cijeni kvalitetno maslinovo ulje vrlo dobro zna da je ono osjetljivo i potrebno je pravilno njime rukovati kako biste doista izvukli najbolje iz svake kapi.
Maslinovo ulje jedno je od najpoznatijih i najčešće korištenih ulja, ali i najljekovitijih. Poznato je od davnina i priprema se tiještenjem plodova masline kako bi se sačuvale nutritivne vrijednosti sirovine za preradu. Uzgoj prvih stabala masline započelo je na području Azije, a poznatija i cjenjenija postaje u starogrčkoj Ateni. U prošlosti se smatrala svetim uljem i simbolom zdravlja i snage, a zbog svoje cijenjenosti služila je i kao sredstvo plaćanja, a ne samo prehrambena namirnica.
PRIZNANJE S NATJECANJA
Na otoku Mljetu pronašli smo Pera Matanu, koji jako dobro zna koliko je teško doći do dobrog i kvalitetnog maslinovog ulja. Inače, gospar Pero je 2018. godine na regionalnom natjecanju Zlatna medalja na Noćnjaku bio 11. Radi se o regionalnom natjecanju gdje sudjeluju maslinari iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
“Te Zlatne medalje idu od 90 do 100, pa koliko bodova osvojiš na tom si mjestu. To mi je bilo najbolje ulje koje sam ja proizveo. A kako ga proizvesti? Pa poprilično truda tu treba uložiti. To nije posao koji se radi za kratko vrijeme. Od uzgoja masline pa do orezivanja, zaštite, a kasnije kada je berba treba voditi računa da se masline prerade u najskorije vrijeme, što prije to bolje. Nakon toga je bitno i čuvanje tog ulja, na koji način ga čuvate. Sve su to elementi koje trebaš odraditi kako bi dobili dobro i kvalitetno maslinovo ulje koje nema nekakve strane mirise, užeglosti itd.”, opisuje Pero Matana.
Tako izgleda procedura ocjenjivanja na takvim panelima, odnosno postoji kemijska analiza, a kasnije ljudi koji su obučeni za to ocjenjuju druge kvalitete i na taj se način dobivaju bodovi.
Ova je sezona, rekao nam je gospar Matana, za njega bila izvanredna. Vjerojatno će se pamtiti dugo godina jer je bila zaista rodna.
DOBRI UVJETI
“Stvorili su se pozitivni uvjeti koji su održali maslinu zdravom. Znači da maslinova muha nije radila i to je ono o čemu se razgovara u ovim maslinarskim krugovima. Dobro su učinile velike temperature koje su bile ovoga ljeta i male padaline. Radi se o tome da je mužjak muhe neplodan kada je temperatura preko 34 stupnja, tako da nije bilo razvoja nove mušice, a ona ima svoj ciklus, nekih 28 do 30 dana. Tako da praktički dva ciklusa maslinove muhe nisu uspjela i u skladu s tim maslina je ostala zdrava. Ove godine, ne samo na Mljetu nego i u cijeloj Dalmaciji i vjerujem da će biti izvanredna kvaliteta ulja. Vidjet ćemo natjecanja i ocjene, ali sam poprilično siguran da će biti izvanredne kvalitete”, kazao je maslinar Pero Matana i dodao kako će ove godine biti dosta maslinovog ulja.
Otkrio nam hoće li ove godine i on ići na natjecanje.
„Da, kako ne. To jednostavno postane ritual. Moraš svake godine vidjeti koliko si dobro nešto napravio”, mišljenja je Pero Matana kojemu želimo puno sreće.
Ako niste te sreće da vam u obitelji netko ima maslinik i da boce maslinovog ulja u spremi samo čekaju da i na njih dođe red, nadam se da će vam ova priča biti od koristi kako odabrati najbolje maslinovo ulje.
Kate Lujo