POČEO JE NAJPOZNATIJI TENISKI TURNIR “Ako mislite da je u Dubrovniku ljeti problematično u prometu, treba vidjeti Wimbledon”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Počeo je Wimbledon. Na ovom, vjerojatno najprestižnijem, teniskom turniru vodi se računa o svakom detalju, a početak trećeg Grand Slama sezone bio je povod razgovora s Markom Thomasom, Englezom u Dubrovniku. 

“Dok sam živio u Londonu, živio sam blizu Wimbledona. Ako mislimo da je u Dubrovniku ljeti problematično u prometu, treba vidjeti Wimbledon. Moji prijatelji koji su živjeli u neposrednoj blizini All England Cluba, zbog gužve bi za vrijeme održavanja turnira odlazili na godišnji odmor ili selili”, započinje naš sugovornik priču o najstarijem teniskom turniru, čija je povijest krenula 1877. godine.

Osim tenisa, ono što posjetitelje i gledatelje uvijek zapanji su wimbledonski travnjaci. Da bi se ostvarila idealno ravna i zelena travnata površina brine 28 specijalista, koliko ih za vrijeme trajanja turnira radi na održavanju travnjaka. Ciklus priprema terena za turnir traje 15 mjeseci, a počinje u travnju prethodne godine. Naime, sveta wimbledonska trava raste u kontroliranim uvjetima, a onda se tri mjeseca prije turnira presadi na terene. Zbog postizanja željene brzine odskoka loptice, tereni se tijekom turnira minimalno zalijevaju, tek toliko da bi trava preživjela, a tlo ostalo dovoljno suho.

“Svi znaju da je Wimbledon dosta strog što se tiče pravila poput onoga da svi igrači moraju nositi bijelo. Tako se i trava za potrebe natjecanja održava na visini od točno 8 milimetara za što se koriste posebne kosilice koje koštaju po 15 tisuća funti”, govori Thomas i ističe još jedan zaštitni znak turnira –  “Kad si na Wimbledonu moraš probati jagode sa šlagom, koje su neizostavna delicija. Svake godine potroši se oko 24 tone jagoda”, pojašnjava nam Mark wimbledonske tradicije.  

Kako ga opisuju “važan član wimbledonske obitelji” je i sokol, koji za vrijeme mečeva pazi na nebo i tjera golubove da bi koncentracija tenisača na terenu ostala neometana. Trenutno je to Rufus, koji je glavni sokol Wimbledona već 17 godina, ima svoj klub obožavatelja i vjerne pratitelje na društvenim mrežama.

“Jako je teško doći do karata, pogotovo za centralni teren. Na turniru sam bio samo jedan put kada sam imao kartu za neke manje atraktivne terene i mečeve. Na primjer kartu za ulaz na terene od broja 15 do 20 nije toliko problematično nabaviti”, govori Thomas, a kao svog ovogodišnjeg favorita ističe Novaka Đokovića.

“Mislim da će ovo biti među njegovim zadnjim turnirima i volio bih da Novak osvoji”, zaključio je Mark Thomas.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!