Bivši sudac Trković o Makkelieu i velikoj drami s Talijanima: “Oštećeni smo, ali nismo pokradeni!”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska reprezentacija remizirala je s Italijom 1:1 u zadnjem kolu skupine B Europskog prvenstva. Tako završava na trećem mjestu u grupi s dva osvojena boda i samo joj teorija drži nadu za prolazak u osminu finala. Gol je za Hrvatsku zabio Luka Modrić, a za Italiju Mattia Zaccagni, i to u 98. minuti.

Nakon susreta svi komentiraju – suđenje Nizozemca Dannyja Makkeliea.

Bivši sudac, sudački instruktor i mentor Miho Trković je prokomentirao za Jug info utakmicu i odluke Nizozemca. Istaknuo je kako je Makkelie iskusni međunarodni sudac iz Nizozemske s Fifinim znakom već skoro 15 godina.

“Sudac je htio pustiti malo žešću igru u kontaktu koja je odgovarala Talijanima,a jer znamo da njima takva igra oduvijek odgovara i oni uvijek nekako izvuku deblji kraj. U takvoj igri mislim da sudac nije imao jednak kriterij, niti u tehničkom, niti u disciplinskom smislu. Nekolicina prekršaja iste prirode su bila dosuđivana njima, dok na našoj strane to nije bio slučaj kao što ni zazivanje javnih opomena također nije bilo ujednačeno. Konkretan primjer je žuti karton našem Sučiću koji je bio olako dodijeljen, pogotovo jer se radilo o prvom malo jačem prekršaju, dok je njihovom Bastoniju dozvoljena doslovno da radi što hoće”, smatra Trković.

Dodao je kako, gledajući utakmicu iz sudačke perspektive, sudac nije Hrvatsku značajno oštetio niti u jednom trenutku utakmice.

“Nije nam dosudio kazneni udarac kojega nije bilo, niti nam je isključio igrača, niti poništi gol… Ali je svojim odlukama tijekom cijele utakmice bio je pristran prema Talijanima. Vjerujem da je to bilo jasno i vidljivo svim nogometnim laicima kao i nogometnim djelatnicima”, kazao je Trković.

Osvrnuo se na sudačku nadoknadu za koju smatra kako nije trebala biti osam minuta što se na kraju pokazalo ključnim za Talijane. Trković smatra kako je ona trebala biti kraća za minut do dva.

“Dojma sam da smo oštećeni, ali ne možemo reći da smo pokradeni. Je li sudac kao sudac to radio svjesno ili namjerno – to prosudite sami, ali s ovakvim suđenjem nogometnoj javnosti nije poslana dobra slika iz Europske sudačke komisije. Ima li neke veze to što je šef Sudačke komisije Talijan, neću komentirati, ali uvijek se kaže da onaj tko je bliži oltaru bolje čuje misu”, bio je znakovit bivši sudac Trković.

Nije optimističan po pitanju Hrvatske u nastavku Europskog prvenstva.

“Imali smo šansu za ići dalje, ali svojim ranijim igrama nismo zaslužili da prođemo dalje. Ne možemo se uvijek osloniti na sreću, falilo je malo kvalitete za prolazak. U konačnici uvijek se sve svede na kvalitetu igre”, zaključio je bivši sudac, sudački instruktor i mentor Miho Trković.

Aida Čakić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!