Dubrovnik je domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Službeno je potvrđeno da će Dubrovniku, uz Zagreb dobili domaćinstvo Europskog prvenstva u vaterpolu. Podsjetimo, trenutačna ratna situacija u Izraelu promijenila je organizacijski raspored održavanja seniorskog Europskog vaterpolskog prvenstva 2024 godine. Domaćinstvo sportskog natjecanja koje je planirano u Netanyi, gradu u sjevernom središnjem okrugu Izraela dobit će Hrvatska s gradovima Dubrovnikom i Zagrebom. Europsko prvenstvo vaterpolista igra se početkom 2024. godine, od 4. do 16. siječnja

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što će se ovakav tip sportskog natjecanja održati na jugu Hrvatske te je istaknuo kako je gradska uprava prihvatila sudjelovati u organizaciji muškog dijela turnira.  Još prije nekoliko dana on je rekao kako je Dubrovnik voljan svojim organizacijskim sposobnostima, a djelomično i financijskim biti domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu te zajedno sa Zagrebom to odraditi.

“To će bit sjajna stvar za naš turizam”, poručio je gradonačelnik Franković.

“Nakon spektakla u Splitu i osvajanja zlata na tom Europskom prvenstvu dobili smo prigodu ponovo organizirati najveće kontinentalno natjecanje. Domaćini će biti Dubrovnik i Zagreb, trofejni centri našeg najtrofejnijeg sporta. Ovom prigodom se želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, koji je kako 2022. kada smo natjecanje imali u Splitu, tako i sada stao iza našeg projekta i kandidature. Želim se zahvaliti i Josipu Varvodiću, koji je kao prvi dopredsjednik European Aquaticsa jako doprinio da Hrvatska ponovo dobije ovu čast, te da upravo u Dubrovniku i Zagrebu obranimo naslov najboljih u Europi. Nama je naime ovo natjecanje ujedno i kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo u Dohi, u veljači 2024., ali Europsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku također nudi i jedno mjesto za Olimpijske igre u Parizu. Znamo što se od nas očekuje i dat ćemo sve od sebe ponoviti, kako organizacijski, tako i rezultatski uspjeh prijašnjih naših europskih prvenstava, Zagreba 2010. i Splita 2022.”, rekao je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Nadmetanja po skupinama će se igrati u oba grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se u drugom dijelu natjecanja, susreti za poredak od 1. do 8. mjesta igrati u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u bazenu Gruž, u Dubrovniku.

Hrvatska reprezentacija će utakmice u skupini igrati u Dubrovniku i to redom:

– 4. siječnja 2024.: Hrvatska – Španjolska, 1. kolo

– 6. siječnja 2024.: Hrvatska – Francuska, 2. kolo

– 8. siječnja 2024.: Hrvatska – Crna Gora, 3. kolo

“S velikim zadovoljstvom mogu najaviti da je Hrvatska dobila organizaciju velikog natjecanja kakvo je Europsko prvenstvo u našoj zemlji”,  u prvoj će reakciji izbornik Barakuda, Ivica Tucak, te naglašava:

“Uslijed ratne situacije koja se dogodila u Izraelu, Hrvatski vaterpolski savez uz veliku pomoć Vlade Republike Hrvatske je uspio dobiti domaćinstvo iznimno bitnog nadmetanja. Vjerujem da ćemo imati snage ponoviti spektakl koji je bio u Splitu prije malo više od godinu dana. Sa sportske strane, mi ćemo napraviti sve kako bi postigli vrhunski rezultat, a uz pomoć navijača u Dubrovniku i Zagrebu vjerujem da ćemo to i uspjeti”,  zaključio je izbornik aktualnih europskih prvaka kojima sada predstoji obrana zlata u našoj domovini.

Financijska sredstva za sufinanciranje troškova organizacije Europskog prvenstva u vaterpolu 2024. godine, osigurat će se u ukupnom iznosu od 2 milijuna eura preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, na proračunskim pozicijama Ministarstva turizma i sporta, priopćeno je iz Vlade.

Nadmetanja po skupinama će se igrati u oba grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se u drugom dijelu natjecanja, susreti za poredak od 1. do 8. mjesta igrati u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u bazenu Gruž, u Dubrovniku.

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!