
SEDAM DANA, SEDAM DOŽIVLJAJA Kako su posjetitelji sedam dana za redom kušali otok i to poptuno besplatno
U Blatu je završio “Blato Wine, Taste & Create”, a sudionici su u samo tjedan dana prošetali stazama otočne povijesti, kušali su lumbliju, motar, maslinovo ulje, pripremali su utopljenike, pili najbolja vina otoka, modelirali glinu te su upoznali autentične ljude i njihove priče.
Bolje pozivnice za uživanje u otočnoj baštini i gastronomiji od ovog sedmodnevnog programa kojeg je osmislila TZO Blato – jednostavno nema! Ako želite upoznati otok, a ne samo ga “posjetiti”, morate ga probati. Da, dobro ste pročitali, morate ga okusiti i pomirisati, no imajte na umu da, jednom kad otok okusite, uvijek će vas zvati da mu se vratite.
Shvatila je to i Maja Šeparović, direktorica TZO Blato koja je osmislila fenomenalan program od od 25. rujna do 2. listopada u suradnji s lokalnim proizvođačima, vinarima, ugostiteljima i obrtnicima. Programom je službeno obilježen Svjetski dan turizma kojeg su u Blatu na Korčuli pretvorili u svjetski tjedan turizma, a svi koji su sudjelovali mogli su to napraviti besplatno uz ograničen broj mjesta budući da ovakvi događaji, koji su zapravo doživljaji, traže intimniji okvir i osobni pristup.
Ideja je jednostavna, ali briljantna, prošetati starim štradama i bajkovitim, šumskim stazama ili kroz vinograde, ući u kamene konobe i kuće, kušati hranu i pića koja nose esencijalne okuse otoka, upoznati ljude koji ih stvaraju i pritom učiti o tradiciji i turbulentnoj otočnoj povijesti. Blato se tako, na najbolji način, odmaknulo od brzog turizma i ponudilo ono najvrjednije, ono što otok zapravo jest.
Prvi dan (25. rujna) – povijest u najstarijoj kući i čaša tradicije ispod lipa
Tura je otvorena u OPG-u Mirošević, u najstarijoj kući u Blatu, gdje je pronađen i zapis starog recepta za lumbliju. Lumblija je slatki kruh zaštićen kao nematerijalna kulturna baština, a tradicionalno se priprema uoči blagdana Svih svetih. Lumbliju je onomad slavni gastro kritičar Veljko Barbieri svrstao u TOP 3 najdražih jela, a pronađeni recept, inače sastavni dio specifikacije po kojoj je zaštita i odobrena, pronađen je u toj kući davne 1786. godine i to na poleđini krasopisom pisanog dokumenta. Gosti su u autentičnom prostoru kuće probali lumbliju i druge domaće proizvode, a zatim prošetali do vinarije Blato 1902, tik ispod povijesnih lipa na Zlinju, gdje su ih dočekala vrhunska blatska vina i priče o starim podrumima i stoljetnoj tradiciji proizvodnje vina.
Drugi dan (26. rujna) – glina, vino i lumblija, nikad dosta lumblije
U Dainesi Studiju, prvom otočnom keramičkom brendu s hrvatskim potpisom, sudionici su na radionici “Clay & Wine” rukama oblikovali glinu pronalazeći svoju kreativnu stranu i to sve dok su kušali vina renomiranih blatskih vinarija i lumbliju iz Konobe Zlinje Blato, obiteljskog restorana sa stogodišnjom tradcijom. Atmosfera je spojila terapeutski mir rada s glinom i otočnu gastronomiju, jednostavna, a nezaboravna kombinacija o čemu svjedoče osmijesi sudionika.
Treći dan (27. rujna) – Svjetski dan turizma u znaku okusa, mirisa i priča
Treći dan programa, 27. rujna, održan je na Svjetski dan turizma i u cijelosti je bio posvećen spoju baštine i okusa. Sudionici s vodičem uputili su se baštinskim stazama prema izletištu OPG Bosnić “Pod Kulom”. Sama šetnja, kroz maslinike i stare kamene putove, bila je dio doživljaja, povratak u tišinu krajolika i tradiciju otočnog života. Na imanju ih je dočekala obitelj Bosnić, najmlađi registrirani proizvođač lumblije u Blatu, te im ponudila degustaciju domaće lumblije, maslinova ulja i drugih tradicionalnih proizvoda, uz kratku prezentaciju o proizvodnji. Bio je to dan koji je pokazao kako se baština i obiteljsko poduzetništvo mogu spojiti u suvremeni turistički doživljaj, u kojem gosti nisu samo promatrači nego sudionici priče.
Četvrti dan (29. rujna) – do crkvice Sv. Vida pa na „utopljenike” kod Sanje Protić
Tura je nastavila uz šetnju do crkvice Sv. Vida, vidikovca iznad Blata koji čuva duh prošlih vremena. Potom su sudionici stigli u OPG Protić Sanja, gdje su naučili pripremati tradicionalni kolač “utopljenici”, kušali lumbliju i domaće proizvode obitelji Protić, poznate po nagrađivanim džemovima, motaru i jednoj od najstarijih otočnih HOP oznaka. Na otoku nema puno ljudi koji ne poznaju energičnu i jedinstvenu Sanju, vjerujemo da je posjetitelji neće tako lako zaboraviti.
Peti dan (30. rujna) – kapljice truda iz Črnje Luke
Baštinska šetnja vodila je dalje u Vinariju Bačić u Črnjoj Luci. Obitelj Bačić dočekala je goste pričom o svom vinogradarskom nasljeđu i vinima koja čuvaju sortnu izvornost, ali i onu “kapju znoja i krvi” pretočenu u čašu vina. Autentičan ugođaj vinograda i domaćinske priče dočarali su kako se ljubav i trud pretaču u okus, na koje je sve načine vino spasilo i obilježilo otok i koliko je uopće teško biti vinar na otoku danas. Naravno, sve to uz nezaboravan pogled.
Šesti dan (1. listopada) – elegantna vina Dine, retro đir
Sljedeći dan bio je u znaku Vinarije Dine, gdje su sudionici kušali vina koja karakterizira jednostavnost i izražene sortne osobine, bez suvišne enološke obrade, ali s jasnim potpisom blatskog terroira. Bila je to večer posvećena finesi i mirnom uživanju u čaši, retro vinima i vintage ugođaju. Na neki način, putovanje u prošlost, ali na Proustov način, a vina iz Vinarije Dine iznenađuju jednostavnošću, a onda nas njome i uvjere kako bi baš takva trebala i biti.
Sedmi dan (2. listopada) – epilog u Jovanova, „di ćeš boje?“
Program je zaključen u Vinariji Jovanov, jednoj od najmodernijih i najboljih otočnih vinarija. Gosti su obišli vinograd i kušali nagrađivana vina uz pogled na prekrasne krajolike Blata. Priča o obitelji Jovanov pokazala je koliko su posvećenost i poštovanje prema zemlji važni za eleganciju i ravnotežu vina, čak i više od vještina i formalnih znanja. Priča je također otkrila da tradicija i baština dobiju na vrijednosti kad ih se uklopi u moderne trendove, nešto poput zrna soli u slatkom kolaču da pojača okuse.
Blato je pokazalo kako turizam može i mora biti iskustvo, a ne samo usluga. Zašto ne bi cijeli otok učio od njih?
Sedam dana – sedam različitih doživljaja. Od lumblije i motara, preko radionica i šetnji, do degustacija vrhunskih vina i maslinova ulja, gosti su u programu “Blato Wine, Taste & Create” doslovno okusili, a onda i sami stvarali inačice otočne baštine. Ovaj je program pokazao koliko se bogatstva skriva u malim mjestima kad se povežu ljudi, znanje i tradicija te koliko je posjetiteljima važna priča, ugođaj, izvornost i autentičnost. Blato je u rujnu i početkom listopada postalo živi muzej gastronomije i baštine, a sudionici su kući ponijeli više od suvenira, ponijeli su iskustvo i emociju izvrsno umotane u vitalan turistički proizvod s ogromnim potencijalom.
Ako ste ikad i promislili da je otočni turizam samo ljetno sunce i more, Blato je održalo lekciju da prava sezona počinje kad se na stol stave lumblija, domaće ulje i čaša dobrog vina i kad vas domaćini povedu svojim putevima prošlosti i budućnosti, strahovima, nadanjima i snovima i to sve u srcu otoka koji pruža nezaboravne kulise. I to besplatno za sve sudionike.
Foto: Josipa Protić




















































