Kuhar na luksuznoj jahti Seven Sins: ‘Najskuplji doručak? Poširana jaja s kavijarom i jastogom’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na luksuznim jahtama sve mora biti savršeno – posebno kad je riječ o hrani. Hrvoje Sentić, kuhar na prestižnoj jahti Seven Sins, otkrio nam je kako izgleda njegov posao, zašto je odabrao kuharsku karijeru i što znači kuhati za najzahtjevnije goste svijeta.

“Opis posla? Sve što ima veze s kuhinjom – to je na meni”, započinje Hrvoje. Nabava, smjene, organizacija dostave – sve se to vrti oko njega. “U Hrvatskoj sam imao jednog dobavljača, ali vani ih je više, i kvaliteta robe je često bolja. Uglavnom – ja sve organiziram.”

Osim što vodi kuhinju, zadužen je i za posebne zahtjeve gostiju, poput cateringa, koje ili sam osmisli ili organizira preko vanjskih firmi.

No, zanimljivo je da kuhanje nije bila njegova početna karijera. “Uvijek sam volio biti u kuhinji s mamom. Htio sam ići za kuhara još u srednjoj školi, ali sam, na nagovor oca, upisao građevinsku školu. Kasnije sam se htio prebaciti, ali je bilo previše razlike u predmetima, pa sam završio kao stolar. U međuvremenu sam igrao vaterpolo, no kad sam s 26 morao prestati, odmah sam upisao prekvalifikaciju za kuhara.”

“Nikad nisam kuhao zbog novca”

U svijetu gdje mnogi biraju zanimanje prema zaradi, Hrvoje ističe: “Ja sam to jednostavno volio. Nije me vodio novac.” Odbijao je bolje plaćene poslove u restoranima na kopnu jer mu je važnija bila dobra atmosfera i timski rad.

Na pitanje kakav je tip kuhara, odgovara: “Sebi kuham zdravo – najviše volim jednostavno: komad mesa i salata. Ali za goste? Sve. Od vegana do ljubitelja morske hrane, dijeta i posebnih zahtjeva – sve se mora znati prilagoditi.”

Ima li zdrava prehrana danas previsoku cijenu? “Skupo je jesti zdravo, ali je skuplje biti bolestan. Sve je poskupilo, ali kad se može, preporučujem zdravu prehranu.”

“Najčešće kuham ribu, meso i sve što se može na gradelama”

Na luksuznim jahtama zahtjevi znaju biti vrlo specifični. “Žele ribu od dva kilograma, pripremljenu na određeni način – to je naša svakodnevica. Sve se priprema dan unaprijed, ali nema smisla planirati jelovnik tjedan dana unaprijed. Gosti su na odmoru i svaki dan žele nešto drugo – često se odlučuju u zadnji trenutak.”

Neugodnih situacija s gostima nije imao, a najčešće ih rješavaju hostese koje posreduju između kuhinje i klijenata. “Ako baš treba, izađem ja i sve se brzo riješi razgovorom.”

Najskuplji doručak: Patanegra, kavijar, jastog i poširana jaja

“Imao sam priliku pripremiti jedan od najskupljih doručaka – za Amerikanca sam napravio poširana jaja na patanegri s kavijarom i holandez umakom s repićima jastoga. Bila je to luksuzna verzija Eggs Benedicta.”

A kad smo već kod Amerikanaca…

“Najjednostavniji gosti su Amerikanci. Sve im je super, ne kompliciraju, stvarno uživaju. Neki traže grilled cheese sendviče, drugi kavijar – sve ovisi o raspoloženju.”

Na pitanje tko više jede – žene ili muškarci – odgovara bez razmišljanja: “Muškarci.” A kad je riječ o piću? “Tu su podjednaki.”

O vinima, kuhinjama svijeta i – meduzama

Iako je pravilo da bijelo vino ide uz ribu, a crno uz meso, Hrvoje kaže da se toga ne drži strogo: “Bijelo vino više volim, pogotovo jer traje duže – idealno za opuštena popodneva.” Omiljeni? “Grk – ali udara u glavu!”

Putovao je i kuhao diljem svijeta, a posebno mu je draga mediteranska kuhinja. “Naša hrvatska kuhinja je miks svega. Volim i talijansku, francusku, španjolsku – obožavam tapase. I azijsku. Volim kombinacije.”

Slatko i slano? “Nisam za pršut i dinju, ali foie gras s džemom – da.”

Probao je i neke egzotične delicije: “U Tajlandu sam jeo krokodila, kukce, crve, pauke, pa čak i meduzu!”

Hrvoje Sentić pokazuje da kuhanje nije samo posao – to je ljubav, kreativnost i svakodnevni izazov. Na moru, gdje se sve mora znati prilagoditi u trenutku, on je kapetan vlastite kuhinje.

rpt


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti