Raspitali smo za plaće kuhara i konobara na otoku, mnogi će se iznenaditi
Konobari, kuhari, pizza majstori, barmeni… To su trenutačno najtraženija zanimanja u Dalmaciji, istražili smo kolike su im plaće u Korčuli.
Vremena izrabljivanja konobara i kuhara su davno prošla, vremena kad su radili za minimalac, a nešto malo ostatka im se isplaćivao na ruke, vremena kad se mjesecima radilo bez slobodnog dana i kad se ta zanimanja nisu poštovala ni cijenila. Naći vrsnog kuhara i školovanog konobara danas je presedan, a oni koji se mogu pohvaliti tim znanjima i vještinama zaradit će tijekom turističke sezone ozbiljne novce. Naravno, za te novce će se pošteno naraditi, no kad vam svaki mjesec na račun sjedne ozbiljna svota, priznat ćete da je lakše poći na posao.
Vlasnici ugostiteljskih objekata ističu nam kako nema svaki djelatnik istu plaću, iznos ovisi o tome radi li se o djelatniku koji je dugi niz godinama dio tima, ovisi i o njegovim kompetencijama i lojalnosti, no doznajemo otprilike srednje vrijednosti plaća za spomenuta zanimanja u Korčuli.
U jednom restoranu u korčulanskoj starogradskoj jezgri od plaće doslovno boli glava. Šef kuhinje zaradit će mjesečno oko 3000 eura, kuhar 2200 eura, konobar 1700 eura, pomoćni konobar 1200 eura, a šanker 1500 eura. Radi se o uglavnom domaćim, lokalnim radnicima.
Također u Korčuli, ali van staroga grada, konobar će u popularnom ugostiteljskom objektu zaraditi od 1300 do 1600 eura, zavisi o kompetencijama, a kuhar od 1700 do 2100 eura mjesečno. To je osnovna neto plaća, uz to će još dobiti plaćen i osiguran smještaj i obrok te bonus nakon šest mjeseci rada u visini 12 ekstra dnevnica. Radi se po osam sati šest dana u tjednu te s jednim slobodnim danom.
Ako ste mislili da su plaće van Korčule manje, samo ste djelomično u pravu. U glasovitom restoranu nadomak Korčule konobar će mjesečno zaraditi 1500 eura, a kuhar najmanje 2000 eura uz, naravno, slobodan dan. Ovi ugostitelji nemaju problema s pronalaskom radnika, pogađate i zašto.
To znači da konobar u Korčuli za vrijeme turističke sezone, recimo šest mjeseci, zaradi oko deset tisuća eura plus bonus, bakšiš te besplatan smještaj i osiguran obrok dnevno! Uz to, a to nas iznimno raduje, ima i slobodan dan za odmor i kupanje! Bilo bi zanimljivo vratiti se dvadeset godina unazad i ovo sve ispričati ondašnjim konobarima u Korčuli, mislili bi da ih netko zaje…!
Dora Lozica