SLASTIČARKA ROMANA SAVJETUJE Donosimo ultra brze recepte za savršene kolače, a znamo i koji je najtraženiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dobar kolač svaku prigodu može pretvoriti u slavlje, a to se posebno odnosi na blagdane. Uostalom, koji je bolji način da zaokružite slatko blagdansko slavlje nego tako da ga učinite još slađim.

Vrijeme blagdana je ujedno i vrijeme za božićne kolače i kekse. Od mađarice do linzera, tu su kolači koji zahtijevaju preciznu tehniku, ali i oni koji se uopće ne peku. Bez obzira na to volite li provoditi sate u kuhinji ili radije birate brze i jednostavne deserte, svaka vrsta zahtijeva pripremu što svakako oduzima i dosta vremena. Do Božića je ostalo svega nekoliko dana, a ako još uvijek niste pronašli dovoljno vremena da unaprijed ispečete nekoliko vrsta kolača, koji će se naći na vašem blagdanskom stolu, ne brinite jer imamo rješenje. Donosimo vam ultra brze recepte koje će savladati i oni koji se baš i ne snalaze najbolje u kuhinji. Slastičarka Romana Romanović otkriva kako u zadnji tren pripremiti najjednostavniju vrstu kolača s kratkom pripremom i bez gubljenja vremena

„Vrlo jednostavno zapravo – od jaja, maslaca, šećera i praška za pecivo se mogu napraviti čudesa. Ja bih predložila taj jednostavni recept za prhke kekse koji i moja djeca doma vole praviti. Maslac, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo se zamijese, smjesa ne smije biti ljepljiva za prste. Stavi se u frižider da se stegne. Nakon toga se izvadi, razvalja na pobrašnjenoj površini debljine pola centimetra. Kalupima se režu keksići i nakon toga u pećnici peku vrlo kratko dok rubovi postanu smeđi. Za nekakav dodatan okus se može poigrati s koricom limuna, naranče, a mogu se ubaciti i mljeveni orasi, mjenduli, a možete između dva keksa staviti Nutellu, rastopljenu čokoladu za kuhanje ili domaću marmeladu”, govori Romana.

Odličan je ovo recept bez obzira volite li provoditi sate u kuhinji ili birate brze deserte. Kada govorimo o jednostavnom receptu za suhi kolač koji je najtraženiji u našem gradu, Romana definitivno ističe da je to padišpanj.

“Definitivno bih istaknula da je za ovo blagdansko vrijeme padišpanj najtraženija vrsta suhog kolača. On je po namirnicama najjednostavniji. Prije su ga zvali sirotinjski kolač, ali je zapravo svadbeni kolač u obliku torte. Što se sastojaka tiče ne može biti lakši za pripremu – koliko jaja toliko brašna i šećera. Tajna u ovom kolaču je što se jaja i šećer bate dosta dugo, tridesetak minuta da bi uspio bez ikakvih problema. Možemo reći da je to jedan od najtraženijih tradicionalnih kolača. Zovu ga još i španjolski kruh pa kako je kome drago”, govori slastičarka Romana.

Iako su božićni keksi glavni sinonim za blagdane, sigurni smo da su božićni kremasti kolači jednako omiljeni. Pitali smo Romanu koji je recept najjednostavniji za jedan kremasti božićni kolač.

“Mislim da se za nekakve lijepe kremaste kolače ipak treba malo više potruditi. Baza kremastog kolača mora biti biskvit. Međutim ako nećete biskvit nego nešto puno jednostavnije, možete uzeti Pettit buere kekse i prelijete ih s pudingom i maslom. Ali to ipak nije svečano, ja to ubrajam u nekakvu svakodnevnu slasticu i iskreno bilo bi jako lijepo da se za blagdane da ipak malo više truda i tako možete napraviti savršen kremasti kolač za prste polizati”, savjetuje ona.

Možemo stoga sa sigurnošću reći kako imamo nešto za svakog. Ovi recepti donose sve što vam treba za blagdansku slatku ponudu, od sočnih kolača s kremastim punjenjima do hrskavih keksića i raskošnih torti. Pronađite svoj omiljeni recept i neka blagdanska slatkoća krene.

Kate Lujo


PODIJELI S PRIJATELJIMA!