Evo zašto će domaći političari zapljeskati ulasku Gazde u politički ring

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najavljeni ulazak Ivice Todorića u politiku najbolja je moguća vijest za sve domaće političke snage iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, u usporedbi s bivšim Gazdom, doista će biti teško pronaći političara s iskustvom koji je Hrvatskoj nanio više štete.

Gazda koji je jednom zapošljavao gotovo 60 tisuća ljudi svojom nezajažljivom pohlepom ne samo da je na kocku stavio egzistenciju 60 tisuća obitelji, nego je usput naštetio i nebrojenim malim, srednjim i velikim poduzetnicima u Hrvatskoj i šire.

Svojom poslovnom politikom suludog zaduživanja Todorić je uspio pokopati tvrtke koje je bilo nemoguće uništiti. Jamstvom na jamstvo opterećivao je Ledo i Jamnicu, perjanice hrvatske burze u čije su dionice ulagali i hrvatski građani putem mirovinskih fondova ili samostalno.

Todorić je čak uspio pokrenuti i jedan paralelni financijski sustav pa je preko mjenica i faktoringa gotovo uništio tvrtke koje su imale tu nesreću da surađuju s njim.

Rezultat njegova rada, puno prije nego što je u svoju propast upetljao vladu, ogledao se u stečajno visokim cijenama obveznica Agrokora, ali i u ulasku ruskog kapitala kao dodatnoj i konačnoj potvrdi propasti.

Da se nije pitalo vladu, Agrokor bi danas u najboljem slučaju bio u ruskim rukama, dugovi prema dobavljačima bili bi jednako neplaćeni, radnici se i dalje budili ne znajući hoće li dolaskom na posao zateći zaključana vrata, a hrvatski BDP značajno niži zbog lančane propasti većine onih koji su s Agrokorom poslovali.

Čitavo to vrijeme, cijepljen od realnosti Todorić je živio u dvorcu, a kao strastveni lovac iz helikoptera pucao na već pripremljene jelene kapitalce. Njegovu životu na visokoj nozi mogao je eventualno parirati samo jedan političar s ovih prostora, a riječ je o Josipu Brozu.

Nakon svega, Todorić pati od višegodišnje sinkope i danas tvrdi da mu je vlada otela čak sedam milijardi eura.

Ulaskom u politiku, Todorić se ustvari spušta s planeta Agrokor u Hrvatsku koju bi, da nije bilo vlade, ostavio u pepelu.

Njegov ulazak u politiku na neki način pomilovat će sve dosadašnje premijere. U odnosu na nered koji nam je ostavio Todorić, čak i vlade poput one Zorana Milanovića koja je tijekom svoje četiri godine uspjela povećati plaću za sladoled, a mirovine za žvakaću gumu, više se neće činiti tako katastrofalnima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!