Banožić vs Čačić: Dvije tragične prometne nesreće kao da su se dogodile u dvije potpuno drukčije države

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na primjeru ekspresnog razrješenja ministra obrane Marija Banožića vidljiv je golem pozitivan iskorak odgovornog ponašanja hrvatske vlade u proteklih desetak godina. Podsjetimo, gotovo u jednakoj situaciji prije 13 godina našao se Radimir Čačić. Zbog neprilagođene brzine on je skrivio prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe izgubile život.

Umjesto da prihvati odgovornost i istog trena napusti političke vode, svjestan tereta koji nosi smrt dvije osobe, Čačić se nastavio baviti politikom kao da se ništa nije ni dogodilo. Štoviše, u svojem prvom priopćenju ustvrdio je da je automobil koji se nalazio ispred njega vozio polako, a bila je magla i eto, dogodilo se što se dogodilo. Da ovi ispred njega nisu tako sporo vozili, možda i ne bi bilo sudara, moglo se zaključiti iz njegova priopćenja.

Godinu dana kasnije Čačić je postao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade, desna ruka premijeru Zoranu Milanoviću. Niti Čačić, a niti premijer Milanović nisu baš previše brinuli oko suđenja koje se vodilo u Mađarskoj. Čačić je kazao da će dati ostavku samo ako presuda bude pravomoćno osuđujuća i ako će uključivati zatvorsku kaznu. Ta njegova izjava tim je ciničnija jer naravno da hrvatsku vladu nije moguće voditi iz zatvora. Milanović je takvu retoriku objeručke prihvatio, a u svojem poznatom stand-up stilu još je dodao da je i on jednom nakratko izgubio kontrolu na autocesti kada je vozio 130 na sat.

To što je čitava Hrvatska mjesecima ovisila o presudi suda u mađarskom Kapošvaru bilo je manje bitno.

Mario Banožić također je imao trenutak nesmotrenosti. Taj trenutak koštao je jednog života, a Banožić je i sam zadobio teške tjelesne ozljede. Da je bio pri svijesti, prilično sam siguran da bi prihvatio odgovornost i dao ostavku, što je ujedno i jedini mogući izbor u takvim nesretnim situacijama.

Ne smije se više dogoditi da Hrvatska postane talac nečije nepažnje, pa makar ta pažnja trajala samo jedan trenutak.

Srećom, danas imamo premijera kojemu je to prilično jasno. Odluka da razriješi Banožića sigurno nije bila laka s ljudske strane, s obzirom da je riječ o ministru koji je puno toga dobroga napravio i to na mjestu na kojemu je konstantno bio izložen napadima.

Ali vlada mora funkcionirati, a premijeri moraju donositi teške odluke.

Foto: KN/fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!