Preminuli Zuppa savršeno je definirao Zorana Milanovića u tri riječi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odlaskom Vjerana Zuppe Hrvatska je nedvojbeno izgubila velikog intelektualca s lijevog spektra. Bio je jedan od osnivača SDP-a, a iako je stranku napustio nekoliko godina kasnije, zadržao je svoja socijaldemokratska uvjerenja. Oslobođen stranačke stege, taj je hrvatski bard ljevice ukazivao i na propuste te stranke, ali i osoba koje su joj na čelu.

Sućut Zuppinoj obitelji i oproštajne riječi uputili su, među ostalima, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, SDP kao stranke i Peđa Grbin kao predsjednik te stranke, ali nije ga se sjetio predsjednik Zoran Milanović. Niti će ga se sjetiti.

Predsjednikova reakcija teško da je nekog začudila, s obzirom da Zuppu nije priznavao ni kad je bio živ. Dolaskom na čelo SDP-a, Milanović je izjavio „Tko je taj Zuppa” i već tada najavio osnovu svojeg političkog djelovanja – nezainteresiranost, neznanje i nepoštivanje.
Uzvraćajući mu, Zuppa je ustvrdio da je Milanovićev nastup bio „agresivna politička netalentiranost”. Doista, postoji li sažetiji, a točniji opis političkog lika i djela Zorana Milanovića?

Bez obzira je li riječ o unutarnjoj ili vanjskoj politici, Milanović u svakom svojem javnom nastupu pokazuje agresivnu političku netalentiranost.

Da ima imalo političkog talenta, pa i obične ljudskosti, Milanović bi kao predsjednik odao dužno poštovanje Zuppi. A Zuppa, iako nije bio politički aktivan desetljećima prije nego što će napustiti ovaj svijet, pokazao je više političke mudrosti od Milanovića podržavši ga u utrci za predsjednika, bez obzira na sve uvrede kojima ga je Milanović častio.

Zuppa je Milanoviću oprostio dok je još bio živ, a Milanović Zuppi ne može oprostiti ni sada kada Zuppe više nema.

Tužno i jadno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!