ILI IH OBOŽAVATE ILI MRZITE Konavoski kuhari osebujnog jela poručuju: “Ključno je probati ih!”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ili ih volite – ili ih ne volite, tripice nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. O ovom osebujnom jelu svak ima svoje mišljenje, ali i snažne razloge obožavanja, odnosno izbjegavanja. Kao i na ostatku Mediterana, tripice i kod nas imaju svoju vjernu sljedbu, a od 2008. i DOTOK – Društvo obožavatelja tripica općine Konavle.

“Bio je kraj ljeta. Nakon odrađene turističke sezone chefovi cavtatskih restorana priredili su večeru na kojoj smo bili pokojni Božo Lučić i ja i nakon koje smo ostali skoro pa gladni. Putem do doma razgovarali smo i pala mi je na pamet ideja da bismo mogli osnovati društvo tripičara. Božo, koji je bio i prvi predsjednik DOTOK-a, napisao je i statut, a zatim smo održali osnivačku skupštinu s 15 članova”, prisjetio se Đuro Pendo te kasnoljetne večeri kad mu je glad u misli prizvala ovo kultno jelo takozvane sirotinjske kuhinje.

Danas DOTOK okuplja stotinjak članova, ne samo iz Konavala, nego i iz Župe dubrovačke i Dubrovnika, koji redovito pohode druženja, svaki put u drugom konavoskom selu. 

 „Mi, kao i nogometaši, imamo jesenski i proljetni dio. U jesen imamo dvije večere, u listopadu i studenome. Nakon božićno novogodišnje pauze, za nas stiže proljetni dio u kojem imamo večere u siječnju, veljači i ožujku. U travnju kreće sezona i ljudi nemaju vremena za druženja, a tripice i nisu baš ljetna hrana“, pojasnio je dinamiku sastajanja uz tripice tajnik DOTOK-a Niko Klečak.

Iako su njihov intenzivan miris, da ne kažemo smrad,  i činjenica da je riječ o goveđem probavnom traktu ono što ljude najviše odbija, tripicama treba dati priliku, smatraju konavoski tripičari, a ako su, kad se prvi puta probaju, dobro napravljene, tripicama ćete se uvijek vraćati.

„Večere organiziramo subotom, a s pripremom krećemo već u petak kada ih kuhamo, režemo i pustimo da se ohlade. U subotu popodne dovršavamo. Nema neke tajne, treba dosta luka i pancete, a stavi se i petrusina, česna, konzerve, pelate, malo brašna, ljute paprike, par listova lovora, dok mi papar ne stavljamo“, otkrio je Klečak te sve zainteresirane pozvao da se pridruže Društvu obožavatelja tripica. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!