Krenule analize koštanja košarice lanjskog i ovog Uskrsa, koliko bi danas trebali platiti proizvode sa sela?
Opet mnogi potrošači lude i ne mogu vjerovati što se radi u trgovinama. Gotovo da ne vjeruju kako nam opet dižu cijene na dnevnoj razini! I to uoči najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa!, javljaju aktivisti s platforme Halo inspektore.
Cijenama uoči najvećeg kršćanskog blagdana počeli su se baviti i nacionalni mediji.
Iako je do Uskrsa mjesec dana, ponuda je već prava blagdanska: mladi luk, rotkvice, janjetina… Neke tradicionalne uskrsne namirnice – skočile su i više od 60 posto!
Na tržnicama već ima svega, ali mnogi strahuju od najskupljeg Uskrsa. Dnevnik Nove TV je istražio što se sve nudi i usporedio cijene s lanjskima.
“Ova godina mislim da će biti iznimno skupa. Gledam već sad, neke šunkice su po 12, 13 eura. To kada se pretvori u stare kune je poprilična cifra”. “Bojim se da, da. Cijene idu gore konstantno”, govore građani.
A evo što kažu brojke Ministarstva poljoprivrede. Mladi luk u godinu dana poskupio je 42 posto. Kilogram se sada prodaje za više od 5 i pol eura, no apsolutni rekorder je tržnica u Puli gdje mu cijena ide i do 12 eura za kilogram.
Rotkvice su također 40 posto skuplje – kilogram je s 2.88 skočio na 4 eura i 10 centi. Blitva, koja se tradicionalno jede uz ribu na Veliki petak, skuplja je nevjerojatnih 65 posto!
Kad su pak u pitanju jaja, M razred jeftiniji je oko 5, a L razred oko 8 posto u odnosu na lanjski Uskrs.
Promijenile su se i cijene mesa. Janjetina se u veleprodaji sada prodaje od 12 do 15 i pol eura za kilogram što je 6.3 posto skuplje nego lani. Odojak je također skuplji – 16 posto u godinu dana. Zato je svinjski trup na burzama jeftiniji i do 23 posto.
S druge pak strane plaće u svim javnim službama, od čistačica do saborskih zastupnika i ministara znatno su porasle, cijene energenata od ruske agresije na Ukrajinu nisu se smirile, ali gle čuda, jedino bi seljaci, poljoprivredni proizvođači, trebali ostati na istom. Svi input su ime se znatno povećali, ali njihov svakodnevni rad na polju ili staji i dalje bi trebao biti za šaku centi. Naravno, ako želimo hrvatsku hranu na svom stolu treba pošteno platiti rad od jutra do mraka često cijelih obitelji na polju ili farmi.