S kobasicom u Europu, stiže i istarski ‘doktor od kobasica’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na ovogodišnje Guste od kobasca, koji se održavaju u nedjelju, 23. veljače od 17 sati u Čilipima, dolaze pravi maheri u izradi kobasica i istarskog pršuta, Ljubica i Branko Franjul iz OPG-a Franjul te predsjednik udruge „S klobasicom u Europu“, certificirani senzorni analitičar Dejan Škropeta. Dejan će ujedno biti i predsjednik Stručnog žirija koji će ocjenjivati zaprimljene uzorke kobasica za natjecanje za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja 2025., objavio je Agroturizam Konavle.

Istrani iz općine Sveti Petar u Šumi su od samih početaka projekta „Gusti od kobasica“ svojim nesebičnim dijeljenjem iskustva i znanja pomogli u organizaciji te nam bili velika podrška, kao i pri otvaranju prvog konavoskog pogona za preradu suhomesnatih proizvoda. Posebno ističemo njihova načelnika i  „doktora od kobasica“ Marija Bratulića. Ovu Općinu s pravom zovu općinom kobasica jer s tek nešto više od tisuću stanovnika u njoj djeluje čak šest registriranih proizvođača kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda. 

Oni godišnje proizvedu desetak tisuća komada pršuta i oko stotinu tona istarskih kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda koji se distribuiraju diljem Hrvatske i Europe u trgovine te lokalne restorane i agroturizme. Uz veliku podršku njihove Općine koja je prepoznala vrijednost brenda istarske kobasice održava se i međunarodni sajam „S klobasicom u Europu“ kao i mnoge druge promotivne aktivnosti. Kad bi to usporedili s brojem stanovnika u Konavlima to je kao da u Konavlima posluje oko 55 registriranih proizvođača.

Svjesni potrebe tržišta za kvalitetnim suhomesnatim proizvodima i dugom tradicijom njihove prerade u našemu kraju koja je ugrožena zbog prestanka držanja domaćih životinja i otežane nabave kvalitetnih sirovina te nepoznavanja suvremene tehnologije Agroturizam Konavle je 2019. godine započeo s pomno osmišljenim projektom „Gusti od kobasica“. Cilj projekta je podizanje kvalitete tradicijskih proizvoda s naglaskom na proizvodnju i preradu suhomesnatih proizvoda te daljnji razvoj agroturističke ponude Konavala.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!