
Nakon ‘životne škole’ u Engleskoj, Mario dolazi kuhati u Dubrovnik slaviti hrvatsku gastronomiju
Od kuhinje u Omišu do rada u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, gastronomski i poduzetnički put Marija Mandarića obilježile su hrabre odluke, upornost, želja i stalna potraga za novim zanimljivim granicama okusa. I to radi dan danas.
Uz jako puno iskustava koje je stekao kroz život, iako još vrlo mlad, ambiciozan je i teži najboljem. Svestrani Mario Mandarić, kojeg javnost zna kao jednog od najboljih hrvatskih kuhara, sebe ne bi stavljao u tu kategoriju. Kako kaže, uz sve obaveze, smatra svoj život lagodnim i bez nepotrebnog stresa. Iza Marija je bogata karijera, a tek su mu 32 godine. Vodi jedan poznati zagrebački restoran, a nedavno je i preuzeo Michelinovu zvjezdicu. I upravo nam Mandarić stiže u Dubrovnik krajem mjeseca.
„Zašto ne, ja zaista volim u vrijeme kada sam slobodan ići u nove restorane, upoznavati nove ljude, gostovati, kuhati i naravno pozvati i njih kod sebe. Stvarno mislim da se hrvatska gastronomija kreće u pozitivnom smjeru, a kako bi se tako i nastavilo mi se moramo držati skupa. I upravo te zajedničke večere, gostujuća kuhanja su odlična prilika za promociju svega, rekao bih svi tu dobivaju.“
Mario Mandarić je itekako poznato ime hrvatske gastro scene. Govore o njemu kolege chefovi, novinari, gastro entuzijasti, a govore i oni koji nemaju baš nikakve veze s gastronomijom. Nije preko noći došlo to ogromno iskustvo.
„Mislim da u svakom poslu, pa tako i u kuharstvu, ako želiš biti dobar u tome što radiš trebaš se toga i uhvatiti, izbrusiti zanat. Moje najveće iskustvo što se kuhanja tiče sigurno dolazi iz Engleske. Tamo sam živio pet godina i radio u restoranima kakvi još u Hrvatskoj ne postoje. Radi se o restoranima s tri Michelinove zvjezdice, restorani koji su bili na listi 50 najboljih restorana na svijetu. I zaista smatram da sam upravo tamo dosta toga naučio, ne samo što se kuhanja tiče, nego i svega oko vođenja restorana, vođenja takvih ustanova, jer kuharstvo je na kraju krajeva biznis.“
Nekada se kuharstvo nije cijenilo u toliko mjeri kao što je to danas. Recentni trendovi u hrani su počeli imati sve više veze s umjetnošću. Bitno je samo slijediti svoje srce, istaknuo je Mandarić.
„Slušajte sami sebe, trebate imati jasan cilj što želite od kuharstva. Ako se želite baviti tim poslom na profesionalnoj razini, morate imati jasan cilj što želite postići i napraviti plan kako to postići. Ako želite Michelinovu zvjezdicu i raditi fine dining trebali bi otići vanka i provesti nekoliko godina kroz restorane koji rade na taj način da vidite kako rade kako bi skupili određeno znanje, ako želite nekakav street food onda pronađite najbolji street food i na kraju samo pratite sebe i ne slušajte nikoga drugog.“
U Dubrovniku nas krajem mjeseca očekuje mnoštvo zanimljivih okusa uz večeru u nekoliko slijedova koje će za vas pripremiti upravo Mario, stoga ako ne možete u Zagreb na odličnu večeru, ovo je izvrsna prilika. Zanimljivih, svjetskih okusa zasigurno neće nedostajati. Naime, u kuhanju su važni i ideja i mašta, ali najvažnije je da se kuha sa srcem. Radost s kojom pripremamo jelo utjecat će na njegovu kvalitetu, možda više od bilo kojeg začina.
Kate Lujo