PRIRODNO I BEZ KEMIKALIJA: Za pituravanje jaja sve imate već u kuhinji
Znate li da boju za vaša uskršnja jaja najvjerojatnije već imate u kuhinji? Pogledajte koje sve namirnice možete koristiti da biste dobili predivne prirodne boje. Nećete riskirati ulaz različitih štetnih kemikalija u jaja, a i ako se dogodi da bjelanac primi boju moći ćete ga sa zadovoljstvom pojesti i čak pripremiti novi šareni recept!
1. Potrebno: crveni kupus, sok od grožđa i kurkume
Proces je identičan za sva tri sastojka samo se njihove količine malo razlikuju. Dovoljno je da poredate jaja na dno teće, dodate ožicu osta i 1,8 l vode. Dodati zatim za odgovarajuću boju ¼ glavice crvenog kupusa/2 kikare soka od grožđa/1 ožicu kurkume. Stavite da sve zajedno provri i pustite da kuha na vatri 15 minuta. Izvadite zatim jaja iz teće i smjestite ih u drugu posudu. Pospite jaja procijeđenom tekućinom i ostavite ih preko noći u frižideru da bi boja bila intenzivnija.
2. Krasne nijanse se dobivaju i kuhanjem jaja u mrkvi, repi, cikli i lukovini.
3. Od listova kupusa se dobija lijepa plava boja ako koristite bijela jaja. Ukrasite ih listićima za fantastičan rezultat.
4. Jaja, u prvom redu bijela, mogu se kuhati u kavi. Fantastična su.
5. Za dobijanje narančaste boje možete koristiti i mješavinu mrkve i paprike.
6.Zanimljiva jaja možete dobiti i ako prije bojanja jaja uvežete s gumicama da biste dobili šare.
7. Pokušajte napraviti jaje na pruge tako što ćete prvo obojati jaje najsvjetlijom bojom, zatim vezati gumice i staviti u tamniju boju, dodati još gumica za sljedeću nijansu i tako nekoliko puta dok ne budete zadovoljni rezultatom.