Je li omiljena domaća suhomesnata delicija zdrava ili ne? Evo što kaže nutricionistica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad pomislimo na slaninu (pancetu) ne stavljamo je nužno u kontekst zdrave prehrane. Masti i kalorije glavni su negativci zbog kojih slaninu smatramo nezdravom, a je li to zaista tako ili se radi o mitu, zna mlada nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

-Slanina je naime dobar izvor proteina jer otprilike 100 grama sadrži oko 35 grama proteina. Sadrži vitamine topive u mastima, poput vitamina D, vitamina E i vitamina K, a ima i nešto vitamina B skupina, pojašnjava Crnković.

U periodu kad se manje izlažemo sunčevoj svjetlosti, panceta može biti i dobar izvor vitamina D. Kako tumači sugovornica, kod slanine je najvažnije obratiti pažnju na veličinu porcije.

-Treba imati na umu da on dolazi s visokim udjelom zasićenih masnoća i kolesterola i zato je ključno obratiti pozornost na veličinu porcije. Pri spomenu na nju i zdravlje prva asocijacija je vrlo često negativna, no u pravim omjerima i uz pravilnu pripremu panceta može imati određene prednosti, tumači sugovornica.

Zbog kombinacije proteina i masti, pruža brz izvor energije, a valja spomenuti i da dimljena slanina sadrži selen, mineralnu tvar važnu za funkciju imunološkog sustava.

-Mast iz pancete može pomoći u bolje apsorpciji vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K. Naime, ako jedete neku drugu hranu koja je bogata tim vitaminima topivim u mastima, onda će se oni uz slaninu bolje apsorbirati, kazala je Margita.

Prema savjetima nutricionistice, valja dobro obratiti pažnju na kvalitetu slanine koju jedemo.

-Nemojte zaboraviti da je kvaliteta ključna. Uvijek birajte provjereno meso od lokalnih proizvođača i pazite na manje udjele soli – savjetuje.

Ako ste već pancetoljubac, trebali biste pripaziti da bude dio uravnoteženog obroka.

-Gledajte da bude dio uravnoteženog obroka s obiljem povrća kako biste smanjili unos kalorija iz masti i istovremeno kako biste unijeli dovoljnu količinu prehrambenih vlakana. Treba paziti također da se dodatno ne dosoljava jer je slanina već sama po sebi slana – savjet je nutricionistice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti