ŠAPTAČ STEAKOVIMA Hrana je umjetnost, umjetnost je hrana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako nemaš dovoljno bodova za određene škole ideš u kuhare. Tako je to izgledalo nekad, ali danas je situacija potpuno drugačija. Gastronomija se u današnje vrijeme itekako podigla na veći nivo u odnosu na prošla vremena. Ono što je zapravo ostavilo velik utjecaj da do toga dođe definitivno su mediji. Pojasnio nam je sve član žirija popularnog showa Masterchef, naš vrhunski kuhar, zovu ga i “šaptač steakovima” Mario Mihelj.

 “I kada je prisutnija u medijima i kroz televiziju i kroz raznorazne društvene mreže koje pokazuju što se sve danas može raditi i što svjetski šefovi danas rade, naravno da to upravo te mlade ljude koji se trebaju odlučiti što u životu raditi motivira u tom smjeru. Druga stvar je definitivno što se financijski situacija jako podigla. Mi kao kuhari i kao šefovi kuhinje počeli smo biti jako cijenjeni i jako potrebni. Tržište je počelo ići u tom smjeru i to su dvije stvari kako zapravo privući mladog čovjeka da to radi. Znači, dobra zarada i uz to ako bude jako uspješan pokazat će koliko je moguće u tome biti kreativan. Jer na kraju kuhanje je prava sloboda, i tu se možeš jako izraziti koliko god ti dozvoljava tvoja kreacija, mašta i tvoj um. Oni koji to prepoznaju  bez problema se odluče za ovu struku.”

Važno je i napomenuti kako jako puno ljudi nije završilo ugostiteljsku školu, a u našoj je struci, objašnjava Mihelj. Promijenili su struku  i našli se u tome. Hrana je definitivno umjetnost, a umjetnost je hrana.

“Možemo to tako reći. Ja uvijek to volim spomenuti, a da je najveća poveznica iz naše rekao bih majke zemlje i nas ljudi zapravo hrana. Raste u toj zemlji i voće, i povrće, i životinje koje unosimo, to je zapravo najveća poveznica između zemlje i nas.”

Sve češće možemo vidjeti kako se za kuharske showove prijavljuje zaista velik broj kuhara amatera. Nije vam čak ni potrebna škola, potrebna je velika strast i predanost kuhanju. Međutim, kuhar amater bi ipak trebao imati nekakvo površno znanje o namirnicama, laganoj obradi s kojom se i susreću kod kuće, o začinjavanju, kuhanju, spajanju začina, kombiniranju.

“Na takav način možeš pristupiti showu. Ako kuhaš samo recimo kućno, nećeš daleko dogurati, vrlo brzo ćeš nažalost napustiti show iz razloga što to nije dovoljno. Možda se u tom slučaju neće proći ni audicija. Jer jednostavno, ti kuhari amateri su već polukuhari profesionalci zbog tog svog entuzijazma i ljubavi prema tom poslu iako nemaju iskustva u ugostiteljskim objektima.”

Prošlogodišnji pobjednik Masterchefa je, kako kaže Mihelj, pokazao genijalnost i ludost. Tradicijska jela koja su okusno bila vrlo blizu tradiciji, a on je tehnikom i izgledom samog jela otišao u malo moderniji svijet.

“I tu je pokazao dvije strane i ono što je najbitnije, konceptualno je to ispalo savršeno. Uspjelo je od ideje do realizacije. To je najbitnija stvar, jer ako imamo ideju, a ne možemo je realizirati nastupa neuspjeh. Međutim, njemu je to uspjelo po pitanju obje strane.”

Tradiciju definitivno treba nastaviti njegovati. Mihelj je jako zadovoljan sa našom predstavnicom Irinom Brajčić. Istaknuo je da se ona odlično snašla pred kamerama, dobila vrijeme za kreiranje tanjura, trčala sa svima ostalima. Pokazala je veliko znanje i umijeće. Nakon samog Masterchefa krenula su raznorazna putovanja, gostovanja, pozivi,  kuhanja sa kandidatima. Upravo nas to očekuje u restoranu Mezzanave 7. i 8. ožujka.

“Svatko od nas iz žirija je kuhao negdje s kandidatima, i kod Stjepana i kod Gorana i kod mene u Zagrebu. Sada dolazimo u Dubrovnik i kuhat ćemo modernu street food hranu koja se provlači kroz naše okuse. Svatko je napravio neko jelo koje se nalazi u njegovom području, ovisno o geolokaciji odakle dolazi, kontinent, more, a opet kroz nekakav street food moderni izričaj.”

Kate Lujo


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti