TAJNA GASTRONOMSKE POSLASTICE Znate li zašto se šporki makaruli zovu “šporki”?
Povodom Feste sv. Vlaha ljubitelji makarula uživaju u tradicionalnom jelu poznatijem kao “šporki makaruli”, a osim što se spremaju u domovima, danas se nude i u brojnim dubrovački restoranima.
Ovo autentično jelo postalo je simbol dubrovačke gastronomije, a priprema se po starim receptima koji se prenose kroz stoljeća i postali su tradicija Dubrovnika.
Šporki makaruli su ukusna tjestenina koja se obično priprema s mesnim umakom koji se priprema od govedine ili junetine, ovisno o dostupnosti mesa.
Naziv “šporki makaruli” ovo je jelo dobilo zbog načina na koji se pripremalo. Naime, najbolji umak s finim komadima mesa u povijesti su bili rezervirani za aristokraciju, a posljednje tanjure makarula, koje nisu sadržavale meso nego samo malo umaka završavali su na stolovima njihovih slugu.
Zbog toga su makarule s tek malo umaka bez mesa nazvane kao „šporkane“, jer su doslovno šporkale makarule s ono malo umaka što je ostalo, a ovaj naziv se zadržao sve do danas i postao sinonim za danas ipak ukusnije jelo koje se tradicionalno priprema za Festu svetoga Vlaha.
Slično kao i carsko meso, masni komadi svinjetine koje car i vlastela nije jela već ih je davala sirotinji. Kad ti nešto daruje car, onda ga nazoveš carskim. Kad ti daruju makarule u umaku od mesa bez mesa – nazoveš ih šporkima.