Poznati kuhar savjetuje: Većina se viška hrane može spasiti pa tako i riba ostala od ručka/večere
Bacanje hrane prokletstvo je modernog doba ili barem posljednjih 40 – 50 godina. Dostupnost svega učinila nas je neodgovornima. No ta razina neodgovornosti prema svjetskim resursima hrane može nas puno koštati. Stoga svaki korak koji nas vodi razumnijem raspolaganju namirnicama i koji nas uči održivosti cijelog sustava gospodarenja hranom zaslužuje potporu svih nas.
Kuhajte odgovorno i sretan i blagoslovljen Božić, poručuje poznati kuhar Damir Tomljanović.
Božić je vrijeme darivanja, ljubavi i zajedništva, a kako bi svaki trenutak bio još ljepši, pozivamo vas da ove blagdane provedete s pažnjom prema hrani. Planirajte obroke s ljubavlju, pripremite samo onoliko koliko vam treba i iskoristite svaki ostatak s kreativnošću. Na taj način smanjujemo otpad, a ujedno čuvamo tradiciju i vrijednosti blagdanskog zajedništva. Neka vaša blagdanska trpeza bude puna okusa, ali i brige za naš planet, poručuje Tomljanović.
U ovo vrijeme izobilja, lako je nagomilati hranu u hladnjaku, a onda ustanoviti da je nakon nekoliko dana spremna za kompost. Iako se svi znamo opustiti i misliti kako to nisu velike količine, pokušajte pratiti samo mjesec dana svoje navike i možda se zapitate što se sve može poduzeti da vam savjest bude čista, a novčanik i želudac puni.
Brojna se jela mogu spremiti drugi, treći dan na drukčiji način. Bakalar na brudet je druga priča. Glavni problem kod gotovog bakalara koji je pripremljen na brudet ili ribe s krumpirom je krumpir. On će se prvi pokvariti i tu je dio problema, ali i rješenja. Drugim riječima, ako više ne želite jesti bakalar, ali želite spasiti hranu i namirnicu koja je jako skupa, izvucite krumpir iz bakalara. Bez obzira na to bio on pripremljen na bijelo ili na crveno, i dalje imate ukusnu ribu koja je iskoristiva uz neku tjesteninu ili zapečene njoke. Ako se ni nakon nekoliko dana niste zasitili okusa bakalara, možete napraviti složenac od bakalara, također s tjesteninom ili krumpirom.