Naša sugrađanka o tajnama realityja: “Bili smo izolirani, pod stresom i adrenalinom, ali… Otkriva da ide na novo natjecanje
Dok mnogobrojni kandidati iz raznih realityja većinom brzo padnu u zaborav, dosta kandidata MasterChefa dobiva nove, primamljive ponude. Iz prve ruke govor nam naša sugrađanka, Irina Brajčić, ovosezonska sudionica MasterChefa.
Bez obzira na to što je napustila MasterChef, ima razloga za zadovoljstvo. Sad kada su se dojmovi već pomalo slegli, istaknula je kako joj je nakon izlaska zaista trebalo neko vrijeme da se vrati svakodnevnom životu.
„U samom realityju smo bili potpuno izolirani, živjeli smo samo za tu kuhinju i za snimanja koja su bila jako naporna, ali odlična i korisna, jer smo dosta toga naučili. Koliko god da je naporno, taj napor nekako zaboraviš kada se krenu nizati rezultati. Zbog toga mi je zaista trebalo neko vrijeme da se vratim u normalu i da osvijestim što mi se zapravo dogodilo. Tek nakon nekih desetak dana sam shvatila da MasterChef zaista mijenja živote. Ako se želiš baviti kuhanjem i ući u taj svijet, mogu reći da je MasterChef jedna odskočna daska koja je fenomenalna i zaista bih svakome preporučila ovo iskustvo, ako ima želju baviti se ovim poslom. Otvorila su mi se mnoga vrata, dosta novih prilika i mogućnosti da dalje napredujem, učim i da se razvijam u tom smjeru“, ispričala nam je Irina.
Otkrila je kako je sudjelovanje u popularnoj emisiji jako stresno.
„To je toliki adrenalin, tolika napetost… Ne znam je li gore onima koji su na galeriji ili onima koji su u stres testu. Ja sam bila i jedno i drugo i nije mi bilo lako. Upravo tad osjećaš ogromnu odgovornost za tu osobu ako ona ispadne, bez obzira na to što ta osoba kuha, a ti joj samo pomažeš. Adrenalin je neopisiv od te želje da osoba kojoj pomažeš uspije. A dok si u crnim pregačama, također te drma adrenalin i ta trema koja te uhvati na početku, barem kod mene, pred samo kuhanje nestane. Meni je zapravo u glavi bila samo minutaža, da ja to uspijem i sve stignem staviti na pjat, jer tih 70 ili 60 minuta nikad ne bude dovoljno, uvijek fali barem minutica, dvije“, opisala je Irina napete trenutke iz Masterchefa.
U prijašnje vrijeme za kuhare je vrijedilo uvriježeno mišljenje kako su to učenici koji su imali nešto lošije ocjene, međutim vremena su se promijenila pa se kuhanje se danas zaista smatra pod pravom umjetnošću.
„Baš sam se nasmijala na ovo, jer i u moje vrijeme, dok sam ja bila osnovna, odnosno srednja škola, zaista sam htjela ići u kuharsku školu, međutim kako sam bila vrlo dobar i odličan đak, moji roditelji mi nisu dali da to upišem. Govorili su mi kako to nije za mene i kako tu idu malo lošiji đaci. Moja baka je bila kuharica i šefica jednog restorana pa sam htjela ići njezinim koracima, međutim i ona me od toga odgovarala u smislu kako je to naporno. Kuhanje se možda u to vrijeme nije toliko cijenilo kao danas kada je sve napredovalo. Ja bih rekla kako je kuhanje oduvijek bila umjetnost samo je sada možda malo više došla do izražaja“, kazala je Irina.
Otkrila je kako je puno dobrih ponuda očekuje nakon sudjelovanja u MasterChefu.
„Vi ste prvi i vama ću premijerno otkriti da ću sredinom prosinca u Trogiru, u restoranu Il Ponte, kuhati s pet sudionika iz MasterChefa večeru u nekoliko slijedova. To će biti jako interesantno. Ja sam već dobila svoj zadatak i ono što me posebno raduje jest da će sva jela svatko od nas posebno osmisliti tako da će to biti neko naše jelo koje će nas predstavljati. Ja ću najvjerojatnije biti na predjelima tako da već smišljam neke recepte i jako se veselim tome. Nakon toga me čeka posao na Jahorini. Tamo ću biti u jednom hotelu nekoliko dana i izlagati svoja jela. A za dalje otom-potom, ima tu još mnogo zanimljivosti“, otkrila je.
Kazala je kako ne može izdvojiti jedno omiljeno jelo iz MasterChefa.
„Izdvojila bih svakako test kreativnosti gdje smo sami birali što ćemo kuhati. To je bio jedan od mojih prvih tanjura kada sam trebala predstaviti sebe na tanjuru. Radila sam raviol punjen kozicama u umaku od pomodora i baš sam s tim jelom predstavila sebe. I moram reći da sam jako sretna i zadovoljna sa zadatkom koji mi je dao moj mentor Goran. Tu je bila i Linolada, pošto je njemu Linolada u djetinjstvu bila najdraža namirnica, pa smo mi trebali upravo s tom Linoladom predstaviti njega kao mentora i tu sam apsolutno uspjela i dobila pohvale od njega tako da mi je to bilo predivno. Taj recept bih čak i ponovila doma u svojoj kuhinji. Radi se o bundevi, Linoladi, lješnjaku i još par sastojaka.“
Irina se već duže vrijeme zaista jako puno educira na raznim tečajevima i kada god ima priliku za usavršavanje prihvati je objeručke.
„Smatram da za sve što želiš i na kraju radiš u životu postoji neka određena priprema. Ja nisam profesionalni školovani kuhar, a MasterChef je zapravo amatersko natjecanje. Međutim, potrebe su osnove, a uz to sam išla na dosta tečajeva, iako se nisam previše pripremala. Možda godina dana intenzivnog kuhanja, a prije toga sam za svoju dušu čitala, učila i sudjelovala na raznoraznim radionicama. Ne mogu reći da sam ušla potpuno spremna, bilo je drugih kandidata koji su bili dosta spremniji od mene. Međutim ja sam zadovoljna svojim uspjehom, a uz to se nastojim i dalje nadograđivati, jer čovjek uči dok je živ.“, smatra Irina.
A svakako poručuje da bi se bilo tko prijavio za MasterChefa mora zaista voljeti to što radi.
„Mora postojati velika ljubav prema kuhanju, a konkretno za MasterChef i nekakva hrabrost i izlazak iz svoje komfor zone. Ako želimo napredovati i ako želimo sebi promijeniti život u tom kulinarskom smjeru apsolutno savjetujem da se prijavite jer sigurno nećete požaliti. Svakako morate očekivati i napor i trud, više učenja, manje spavanja, snimanja po cijeli dan… ali na kraju se to stvarno isplati. Tko god želi sebi promijeniti život i otići ljestvicu više u te kulinarske puteve, MasterChef je idealna prilika”, zaključila je jedna od natjecateljica Irina Brajčić iz Dubrovnika.
Irina Brajčić rođena je u Beogradu, a u Dubrovnik se preselila zbog supruga kojeg je upoznala radeći na kruzerima. Nakon borbe s anoreksijom, posvetila se nutricionizmu i promicanju zdravog života. Autorica je “Zlatne knjige” i vodi stranicu “Psihologija kuhanja”. Završila je glazbenu školu i svira flautu.
Foto: NovaTV