Evo koja je simbolika pince za Uskrs. Imamo i recept za pravu dubrovačku pincu
Danas se sve češće kupuju, a sve manje prave doma, no bez obzira je li kupovna ili domaća pinca je neizostavan dio uskrsnog stola. Riječ je o slatkom kruhu. Iako se izgledom čini da je jednostavna za pripremu ona zahtjeva ipak nešto više truda. Danas se smatra uskrsnom slasticom, ali je kroz povijest imala značajnu simboliku, priča nam etnologinja iz DEŠE, Romana Tomić.
“Pinca kao i bilo koje bogato jelo koje se stavlja na trpezu na Uskrs je simbol obilja, simbol buđenja proljeća nakon zime te nagrada čovjeku što je preživio zimu. Osim pince u različitim narodima se i slavi ovisno o njihovim vjerovanjima. Kršćani slave tako uskrsnuće Krista. Pinca je u prošlosti bila simbol obilja i bogatstva jer u nju ide čak osam jaja, a nekad prije su domaćice čekale i po cijelu noć da se digne tijesto. Dakle u pincu se ulaže dosta truda i ljubavi, nije to samo tako bezvezno jelo“, objašnjava za Soundset Ragusu etnologinja Romana Tomić te naglašava kako su svi uskrsni običaji povezani s nadom i plodnosti pa tako i izrada pince.
U nastavku možete baciti oko na tradicionalni dubrovački recept za pincu koji nam je napisala poznavateljica dubrovačke tradicije Katija Guljemović.
Recept za dubrovačku pincu:
-
Zamutiti 2 kockice svježeg kvasca u 1.5 dcl mlijeka s 1 ožičicom cukara (šećer) i 1 ožicom muke (brašno).
-
Pustit da kisne.
-
U 90 dkg muke dodati pjenicu od kvasa, umijesiti, pokriti krpom i pustiti da ponovo kisne oko 2 sata.
-
Za to vrijeme 8 dag masla i 8 dag masti izbatiti s 15 dag cukara, gratanom korom limuna i naranče i batit s 8 žumanjaca.
-
Dodati veliku ožicu rosuline (liker od ruže) i 1 dcl mlakog mlijeka.
-
U dobro izbaćenu smjesu dodati snijeg od 5 bjelanjaca.
-
Naposljetku sjediniti s tijestom.
-
Ostaviti na toplom da kisne 3 sata.
-
Podijeliti na kruščiće.
-
Premjestiti ih u rostjeru od pečenja i opet ostaviti 2 do 3 sata da kisnu.
-
Uskisle zarezati škarama da ostanu tri do četiri reza.
-
Namazati ih baćenim žumanjcem, posuti krupnim cukarom i peći na umjerenoj vatri oko 170 °C, 45 min
Mato Čupić