Roboti mogu pomoći osoblju, ali ga ne mogu zamijeniti jer se dubrovačko ugostiteljstvo temelji na ljubaznosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Roboti pomoćnici odnedavno su dio osoblja u restoranu Academia u dubrovačkom Studentskom domu što je oduševilo studente, a među zaposlenim izazvalo blagi skepticizam priča nam ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

“Ovu odluku smo donijeli jer smo htjeli biti tehnički napredni. Jedan od glavnih razloga za nabavku robota jesu komentari osoblja koji su se žalili da je udaljenost između restorana i kuhinje prevelika što je za njih prilično naporno. Vidio sam već da postoji mogućnost uvođenja robota pomoćnika te sam se malo raspitao vezano za to. Nakon demonstracije smo ih uzeli i sad imamo dva robota koji su pomoćni konobari u restoranu, a prema ocjeni osoblja ne bi ga mijenjali jer im značajno olakšava rad.”  priča nam Potrebica.

“Suradnja između robota i ljudskih kolega je odlična osobito jer ne uzima nikakvu pauzu ni slobodno vrijeme, ali uspješno izvršava sve zadatke” – kaže nam ravnatelj kroz smijeh i priča kako su stariji zaposlenici u početku bili pomalo skeptični prema ideji da će im pomagati roboti, ali i to da su se brzo navikli na njih.

Inače,  roboti u restoranu ne služe goste nego samo dostavljaju hranu do konobara i prljave tanjure odnose u kuhinju što itekako pomaže konobarima. Roboti s jednim punjenjem baterija izdrže cijeli dan dok se tijekom noći pune.

Na pitanje misli li da bi roboti uskoro mogli potpuno zamijeniti ljude Potrebica negira takvu ideju jer, kaže, to ne bi bio dubrovački turizam.

“Nisam zagovornik takvih modela jer je dubrovački i hrvatski turizam uvijek počivao na čovjeku, ljubaznosti i osmijehu. Roboti mogu pomoći našim zaposlenicima da se manje umore i da im bude lakše. Ipak, taj neposredni kontakt ne može zamijeniti niti jedan robot na svijetu tako da ni mi nećemo prijeći na potpunu uslugu s robotima, ali zaista mogu reći kako su velika pomoć.” zaključio je Potrebica.

 

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!