Na posjedu u okolici Stona otkrivena plantaža nasada Afričke šljive

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na jednoj skrivenoj plantaži, u blizini otoka Olipa, (lokacija poznata uredništvu) otkrivena je plantaža nasada Afričke šljive o čemu nam je dojavio čitatelj.

Vlasnik je, kako neslužbeno doznajemo, zasadio više od 200 stabala sve popularnije Afričke šljive za čiju je kupnju uložio veliki novac, navodno više stotina tisuća eura. Iz izvora bliskih vlasniku saznajemo kako će mu se taj novac peterostruko vratiti jer je kora Afričke šljive zbog svoje ljekovitosti izuzetno tražena na tržištu, posebice kod muškog dijela populacije.

No, ipak sudbinske okolnosti su bile ključne u donošenju odluke oko sadnje Afričke šljive. Na navedenoj parceli nalaze se dva brdašca od kojih se jedno zove Velika kita, a drugo Mala kita. Osim velike potražnje za korom Afričke šljive, očekuje se da navedena parcela u koju je uložila tvrtka Exotic King postane velika turistička atrakcija. Zamislite turiste koji na ulasku na posjed mogu birati žele li brati šljive na Velikoj ili na Maloj kiti? A Nakon uživanja u čistom moru mogu se odmarati u hladu Afričke šljive. Osim toga mogu uživati u proizvodima poput piva, vina, šampanjca, koktela, rakije, likera, pralina, pekmeza, aceta balzamica, ljutih umaka, kefir vode te liofiliziranih Afričkih šljiva. Njiva s koje puca pogled s Velike kite do Italije postat će atrakcija, možda čak novo Svjetsko čudo ili vijest koju će prenositi svi svjetski mediji!

U ponudi hrvatskih dobavljača postoje dvije sorte sadnica Afričkih šljiva. Oni su odlučili dati imena spomenutim sortama Velika i Mala kita te ih zaštititi u EU.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako Afričku šljivu muškarci koriste najviše zbog problema povećane prostate te kod postizanja i održavanja erekcije. Saznajemo kako je vlasnik odabrao ovaj kraj za tu vrstu biznisa, jer klima na jugu Hrvatske povoljna, a škrta zemlja izuzetno pogodna za njezin uzgoj. Naravno očekuje se da će bura dati posebnu notu mikro i makro lokaciji, a plodovi Afričke šljive s ovih područja imat će veću nutritivnu vrijednost, kao i veću količinu beta-sitosterol. To je sve zbog toga što će kora drveta biti izložena većem stresu nego na bilo kojoj lokaciji na kojoj se do sada uzgajala. Ključ je u blizini mora koje svojom refleksijom svjetla znatno povećati insolaciju.

Radi se o zimzelenom drvetu koje ima ljekovitu koru i listove. Stablo može narasti i do 25 metara visine, dok je plod izrazito slatkog okusa, veličine drijenka. Razne zdravstvene ustanove složile su se da Afrička šljiva u teoriji može poboljšati seksualno zdravlje muškaraca. Ne sumnjamo da će posao biti plodan kako na jugu tako i u ostatku Hrvatske i van njezinih granica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!