MIRISI STAROG DOBA IZ KORČULE Ovo je najbolji recept za uskršnju sirnicu, detalji su vrlo važni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“U staro doba cijela Korčula je vonjala na sirnice danima prije Uskrsa”, prisjeća se Smiljana Matijaca mirisa djetinjstva, pomalo negodujući kako je današnja užurbana svakodnevica utjecala čak i na dizana tijesta kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje.

“Danas se sve čini brzinski pa tako i sirnice koje su često premekane”, primjećuje Smiljana te dodaje kako pri rezanju sirnice, odnosno pinice, gornji dio kore ne smije dodirnuti donji.

“Nož mora proći kroz nju isto kao kroz mladi sir. Ne smije biti ni premekana ni pretvrda”, govori nam vlasnica korčulanskog Cukarina dodajući kako je upravo to bio jedan od glavnih kriterija na prvom korčulanskom natjecanju u spravljanju sirnica, na kojem je sudjelovala kao članica stručnog žirija, a koje je okupilo 11 natjecatelja.

Najbolja, prema mišljenju žirija, bila je sirnica Elde Lozice Jurjević, dok je publika najboljom proglasila sirnicu Franice Milat Tasovac.

A kako napraviti dobru sirnicu?

“Ja stavim 70 dkg glatkog brašna i 30 dkg oštrog, kako sirnica ne bi imala teksturu spužve. Od masnoća preporučujem 150 g masti i 100 g maslaca. Svinjske masti obavezno mora biti da sirnica ne bi bila stupasta i suha. Na tu količinu idu dvije kocke ili četiri vrećice suhog kvasca. Vrlo je važno da je rakija od ruža, a ne rum ili neke druge arome. Dodaje se i korica limuna i naranče. Nakon što se digne prvi put, tijesto je važno dobro premijesiti i staviti u neku teću ili kalup od torte”, preporučuje Smiljana te dodaje kako je i završnica jako važna.

“Posipanje cukara na sirnicu bez da se pomiješa s jajem i zapeče, po meni, ne može proći, jer kad zagrizete fetu sirnice, škripi vam cukar u ustima i pokrije svu aromu. To ne smije biti tako. Sirnicu treba namazati, pocukriti i staviti u vruću pećnicu tek toliko da uhvati malo koricu”, savjetuje naša sugovornica te ističe kako je ipak suština uživanje u zajedničkoj pripremi za Uskrs koja dom ispunja radošću i veseljem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!