Pedijatrica Marija Radonić otkriva kako uvesti djecu u svijet čitanja knjiga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Rođeni za čitanje”, nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi, osmislila je pedijatrica Marija Radonić koja je dugi niz godina provodila taj program u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Idejna začetnica programa u emisiji “Šareni svijet” Soundset Raguse govorila je o temi koja je obilježila njezinu karijeru.

“O tome je danas potrebno govoriti i više nego ranije jer je knjiga nekad bila svakodnevica u životu djeteta. Danas nam je ona negdje izmakla zbog novih tehnologija. Jako je važno djeci čitati od najranije dobi jer ona već od šestog mjeseca razumiju. Bitno je djecu navikavati na melodiju govora. Važna je bliskost i taj trenutak kada uzmete dijete u krilo, lagano ga njišete i nešto mu pjevušite. To je doista veliki dobitak za dijete”, govori pedijatrica Radonić koja je suradnica Ministarstva kulture i medija u sklopu projekta “Rođeni za čitanje”.

Inače, glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj.

“Naš cilj nije djecu naučiti čitati i pisati prije odlaska u školu, cilj je da oni odrastu s ljubavi za knjigu. U mojih 15 godina iskustva u ovom projektu, primijetila sam kako su djeca puno bolje prihvatila projekt nego roditelji. Treba izabrati dobar tajming za upoznati dijete s knjigom jer roditelji su često u žurbi”, priča pedijatrica Radonić te dodaje kako je ipak najbitnije vjerovanje i upornost od strane pedijatara.

Savjetovala je koje su najbolje početničke slikovnice za djecu.

“Ona mora biti malih dimenzija, od eko papira i eko boja. Djeca najviše vole jednostavne boje i lica. Važno je kad dijete uzme slikovnicu u ruke da je može staviti u usta i da mu se ništa neće dogoditi. Moja kultura je bila ‘nemoj ono’, ‘nemoj ovo’… To se danas promijenilo pa su zabrane i strahovi nešto što roditelji trebaju izbjegavati. U odnosu roditelja i djece važno je da se u miru stvori ritual čitanja, u prosjeku svaki dan 15-ak minuta. Važno je da se dijete upozna s knjigom i stvori rutinu kao što nauči koristiti pribor za jelo”, zaključila je prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. ped. pulmolog, idejna začetnica programa “Rođeni za čitanje” u Hrvatskoj.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!