Naša glazbena diva slavi 85. rođendan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tereza Kesovija rođena je u Dubrovniku 3. listopada 1938. godine. Jedna je od najprepoznatljivijih izvođača naše glazbene scene, znana po svom širokom rasponu glasa i opernom stilu. Osim na području bivše Jugoslavije, imala je i vrlo uspješnu glazbenu karijeru u Francuskoj.

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere Tereza je vrlo uspješno nastupala na svim domaćim festivalima. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora Zdenka Runjića, Nikice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đela Jusića, Stipice Kalogjere, Andreja Baše i drugih.

Terezinu međunarodnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu i Antaliji te na Kupu Europe u Bernu. Dva je puta Tereza pjevala i na Pjesmi Eurovozije: Godine 1966. kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom “Bien plus fort”, kad je sa 0 bodova dijelila posljednje (17.) mjesto s Italijom, te 1972. godine, kad predstavlja i Jugoslaviju s pjesmom “Muzika i ti” te osvaja 9. mjesto. Održavala je i turneje širom svijeta.

Njena francuska karijera počinje još 1965. godine, kad pjeva “Larinu pjesmu” (La Chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. Za svoga boravka u Francuskoj Tereza surađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Bécaud i Rita Pavone. Vrhunac je njen solistički koncert u pariškoj Olympiji održan 1988. godine. Poslije 19 godina, godine 2007. Tereza je održala trijumfalan povratnički koncert u Olympiji.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!