Jug je osvojio sve što se moglo osvojiti: “Naša dominacija je ogromna, uvijek smo u borbi za trofeje, a danas ćemo se odužiti najuspješnijim i najstarijim”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najtrofejnija momčad u Hrvatskoj, Vaterpolski klub Jug slavi svoj 100. rođendan! Tako će se večeras od 19 i 30 na svečanoj proslavi u gradskom Portu okupiti sve generacije jugaša, a posebno je zanimljivo kako će klub prvi put u svojoj stoljeće dugoj povijesti, dobiti svoje počasne članove.

Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko, jugaši su koji su od svoje prve utakmice u Portu pa sve do danas još s nama. Njima će biti dodijeljeno posebno priznanje, a bit će imenovani i počasnim članovima kluba. Prema motu ‘poštuj najstarije i cijeni najveće uspjehe’, priznanje će dobiti i svi osvajači ukupno četiri lige europskih prvaka (1980., 2001., 2006., 2016.) te igrači VK Juga koji su s reprezentacijom osvojili olimpijsko odličje. Imenovani počasnim članom kluba bit će i svi koji su kontinuirano djelovali u klubu posljednjih 30 godina.

Kažu kako je teško izaći iz toga jednom kad se “zaraziš” Jugom. Već 30 godina u kontinuitetu u vođenju kluba je Željan Konsuo. Najljepši osjećaj je definitivno, kaže Konsuo, kada nešto toliko dugo radiš, a sve to na kraju ostane nagrađeno rezultatima.

“S obzirom na to da smo u ovih 25 godina po svim kategorijama postali najtrofejniji klub, da smo u ovom stoljeću osvojili već 44 trofeja, zaista je veliko zadovoljstvo kako je Jug otišao u prekrasnom smjeru. Proslava stogodišnjice djelovanja je uvijek prigoda za zahvalu najzaslužnijima. Ono što je kod nas ‘problem’, jest što imamo zaista jako puno zaslužnih, s obzirom na jako puno dobrih rezultata, no to su sve slatke brige”, kazao je dopredsjednik VK Jug Adriatic osiguranje Željan Konsuo.

Upravo povodom 100. rođendana bit će dodijeljena priznanja i nagrade.

“Kao uprava donijeli smo odluku da ćemo se zahvaliti  standardnom mogućnosti koju imamo, a to je da ćemo počasnim članovima, što je zapravo i najveći status, proglasiti najzaslužnije. Tu spadaju svi oni koji su kao igrači bili u osvajanju naše četiri Lige prvaka, prva je bila 1980. godine, a zadnja 2016. godine. Tu spadaju i svi oni koji su kao članovi našeg kluba osvojili olimpijske medalje. Tako da osim tog kriterija, najbitnije je poštivati starije pa ćemo onda i desetak najstarijih članova kluba nagraditi na isti način”, naznačio je Konsuo dodavši kako će možda biti onih koji će biti nezadovoljni.

Međutim, pojasnio je kako se s jasno postavljenim kriterijima sužava ta mogućnost, a ne postoji mogućnost posthumno dodijeljenih nagrada, riječ je samo o živućim članovima kluba.

Podsjetio je kako je VK Jug uvijek u samome vrhu.

“Uvijek smo u borbi za trofeje! Naravno, ne bi bilo zanimljivo kada bi isključivo mi osvajali trofeje, ali dominantno ih zaista osvajamo. U zadnjih 25 godina Jug je osvojio 17 puta Hrvatsko prvenstvo, prvi sljedeći je zagrebačka Mladost koja je osvojila četiri puta. To najbolje pokazuje kolika je zapravo naša dominacija. Naravno da se svi ostali trude da nas stignu i naprave nešto slično kao i mi”, poručio je Konsuo.

Itekako ponosan može biti i predsjednik VK Jug Adriatic osiguranje Tomislav Dumančić.

“Osjećam se ponosno i lijepo jer ovakva obljetnica se ne doživljava svaki dan. Ipak smo jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova u Republici Hrvatskoj”, kazao je Dumančić.

Otkrio nam je što trenutno rade naši vaterpolisti.

“Igrači su trenutno na odmoru, još nisu krenuli s pripremama. Što se tiče samog igračkog kadra, sve je spremno za iduću godinu. Čekamo početak priprema i vjerujem da krećemo dalje po nove pobjede i uspjehe”, poručio je Dumančić.

Večeras će u Portu biti prikazan kratki film o povijesti Jug Adriatic Osiguranja, nakon toga slijedi jubilarna dodjela nagrada, a večer će biti zaokružena domjenkom na taraci Kneževog dvora.

Vaterpolska sekcija Juga osnovana je još u prosincu 1923. Uz Rudija Reša koji je stigao sa Sušaka, u stvaranju kluba sudjelovali su i dubrovački entuzijasti Pero Kolić i Anton Nardelli. Prvu službenu utakmicu igrači s kapicama Juga odigrali su 28. lipnja 1924. na Porporeli protiv susjeda igrača Penatura. Do otvaranja bazena u Gružu 1961. godine, vaterpolo se trenirao u moru najčešće na Dančama, a susreti su se održavali u Portu.

Godine 1925. Jug je prvi put u povijesti zaigrao na državnom prvenstvu te odmah osvojio i titulu prvaka. Pune 33 godine Jug je ostao neporažen na svom plivalištu. Plivački klub Jug 1973. godine odvojio se od vaterpolskog.

Povijesne godine Jugovih najvećih uspjeha zasigurno su 2006. i 2016. kada su osvojili sve što se moglo osvojiti u domaćim kao i u europskim natjecanjima.

Brojni Jugovi igrači osvajali su odličja na europskim, svjetskim te olimpijskim igrama pod reprezentativnom kapicom. Ukupno su u Dubrovnik donijeli 22 medalje od čega 10 zlatnih i 12 srebrenih.
Klub je u svojoj stogodišnjoj povijesti osvojio ukupno 71 trofej koji uključuje 36 naslova državnog prvaka. Od samostalnosti Republike Hrvatske najuspješniji je klub koji je osvojio 17 nacionalnih prvenstava i 16 kupova.

Kate Lujo

Foto: VK Jug


PODIJELI S PRIJATELJIMA!