Termosica umjesto kave za van: promjenom navika uštedite 500 eura godišnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zelene navike nisu samo dobre za okoliš. Svaka termos šalica, svaki odlazak na tržnicu umjesto u trgovački centar i svaka popravljena cipela štede novac koji ostaje u vašem džepu.

Ako svako jutro kupite kavu za van, prosječna cijena u Zagrebu je oko 2 eura. Radnim danom, to je 10 eura tjedno ili oko 40 eura mjesečno. Godišnje, samo na jutarnjoj kavi potrošite oko 500 eura. Termos šalica košta između 10 i 30 eura, a kava skuhana doma iznosi oko 10 centi po šalici. Nakon mjesec dana već ste u plusu. Bonus je što nećete stvarati jednokratni otpad od papirnate čaše i plastičnog poklopca.

Ista logika vrijedi za kupnju na tržnici. Svježe povrće i voće na tržnici obično je jeftinije nego u trgovačkom centru jer nema posrednika, pakiranja i sličnih troškova. Kilogram krumpira, luka ili paradajza često je pet do deset posto jeftiniji. Ako kupujete sezonsko voće i povrće, razlika je još veća. Krumpir iz Hrvatske u jesen košta upola manje nego u proljeće kad se uvozi. Jagode u lipnju su jeftinije nego u ožujku. Bundeva u listopadu košta trećinu cijene nego u siječnju.

Još jedna stvar koju većina ljudi ne razmatra je popravak umjesto kupnje novog. Potplat na cipelama može se zamijeniti za 15 do 25 eura umjesto kupnje novih cipela za 80 ili 100 eura. Zakrpa na jakni ili trapericama košta 5 do 10 eura. Problem je što sve manje postoji postolara, krojača i majstora koji popravljaju stvari. Ako ih nađete u svom kvartu, koristite ih. Obuća od kvalitetne kože može izdržati tri do četiri puta sa zamijenjenim potplatom.

Balkon ili prozorska daska mogu vam uštedjeti trošak svježeg začinskog bilja. Svježi bosiljak u dućanu košta oko 2 eura za mali paketić koji vene za dva dana. Sjeme bosiljka košta oko 1,50 eura i može vam davati svježi bosiljak cijelo ljeto. Isto vrijedi za peršin, origano, ružmarin i timijan. Zemlja za balkonske posude košta oko 5 eura za vreću od 10 litara. Jednom posađeno, začinsko bilje raste samo od sebe uz malo zalijevanja.

Staklenke umjesto plastičnih posuda za čuvanje hrane štede novac na dva načina. Prvo, ne morate kupovati plastične posude koje pucaju i moraju se mijenjati svake godine. Staklenke od džema, ajvara ili kiselog krastavca možete prati i koristiti godinama. Drugo, hrana u staklenkama ne upija mirise i može se ponovno zagrijavati bez bojazni da plastika ispušta kemikalije.

Sve ove male uštede narastu kroz godinu. Pet eura tjedno kroz godinu je 260 eura. Deset eura mjesečno kroz godinu je 120 eura. Nije riječ o revoluciji, ali je riječ o novcu koji ostaje kod vas umjesto da ide nekome drugom. I usput smanjujete količinu otpada koji stvarate. Plastične čaše, jednokratne posude, nove cipele svake godine i svježe začinsko bilje iz dućana stvaraju otpad koji nekome mora završiti na odlagalištu ili u spalionici. Kada to izbjegnete, i vi i okoliš ste u plusu.

Praktični koraci su jednostavni. Kupite jednu kvalitetnu termos šalicu i nosite je sa sobom. Idite na tržnicu jednom tjedno i kupite sezonsko voće i povrće. Nađite postolara ili krojača u svojoj blizini i spremite njegov broj telefona. Posadite jednu posudu bosiljka na prozor. Čuvajte staklenke od proizvoda koje ionako kupujete. Ništa od toga ne zahtijeva velika ulaganja ili drastične promjene, ali nakon godinu dana vidjet ćete razliku na svom bankovnom računu.

Ovaj sadržaj je dio projekta Eko Tragači koji podržava JANAF


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti