Bakalar vam je preskup? Otočani znaju blagdansku alternativu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako vam se ovih blagdana od pogledu na cijenu bakalara zavrti u glavi, a ipak ne želite odustati od dobre, nemrsne spize, vrijedi baciti oko na jednu ribu koju na peškariji možda i ne viđamo tako često. Neobičnog izgleda, s raširenim krilima, kokot je jedna od onih riba koje ili znate, ili ih tek trebate otkriti. A ako ga ugledate svježeg na peškariji, savjet otočana je jednostavan – uzmite i jedite!

Kokot, poznat i kao lastavica, morska je riba iz porodice štitoglavki, prepoznatljiv je po svom neobičnom izgledu i sposobnosti da ispušta zvukove slične hroptanju. Naime, s pomoću mišića koji vibriraju uz plivaći mjehur, kokot proizvodi zvukove gunđanja, zbog čega se naziva i “riba hropac”.

No, na stranu to što kokot brontula, na stranu što se radi o ribi koja se zove kokot i još ima krila, na otoku je jedan od omiljenih zimskih specijaliteta. Kokot je, kažu nam lokalni ribari, dubinska riba, lovi se na otprilike 80 do 100 metara dubine i to parangalom s koće, ali i u mrežu. Radi se o bijeloj ribi čije je meso vrlo dobre do odlične kvalitete, a takva mu je i cijena.

Ako želite uživati u provjerenim specijalitetima poput smuduta, šarga, škrpina ili zubatca, na otoku ćete kilogram te, s razlogom razvikane, bijele ribe zimi platiti oko 30 eura, a ljeti oko 40. Ako želite za ove blagdane ostati u tradicionalnim okvirima i uživati u bakalaru, morat ćete ozbiljno odriješiti kesu! Kilogram bakalara dosegao je 50 eura.

Kokot je zato izvrsna ideja za nemrsne, blagdanske dane, ali i inače. Kilogram ove preukusne bijele ribe koštat će vas oko 20 eura, a kako ga je najbolje pripremiti, pitali smo otočane.

Kokota možete ispeći u špaher, odnosno u pećnici, no najbolji je, kažu, na poparu. Pripremili smo vam i recept;

Popara od kokota

Par krumpira očistite i nasijecite na ploške, a potom na malo maslinovog ulja nakratko zažutite blago veće komade narezane kapule. Kad je kapula blago usahnula, dodajte kokota narezanog na veće fete, krumpir na tanje ploške, šaku do dvije malih, lumbarajskih pomidorica, glavicu do dvije luka (češnjaka), podlijte vodom da prekrije ribu i dodajte malo bijeloga vina i maslinovog ulja. Začinite sa soli, paprom i pred kraj dodajte petrusimen.

Poparu obavezno kuhajte na laganoj vatri te u plićoj i široj teći. Krumpir i kokota možete staviti skupa u teću, ploške narežite na tanje, a kokot je malo tvrđa riba koja se u pravi malo duže i kuha. Kad su gotovo patate – gotov je i kokot!

Dobar tek!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti