
Evo dana poslastice koja se radi dan prije Svih svetih – lumblija – blatski kolač nezaborava
U Blatu su počeli “Dani lumblije” – manifestacija koja već više od deset godina čuva jedan od najljepših otočnih simbola, kolač koji miriše na dom, sjećanja i ljubav.
Kako ističe direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović, manifestacija je službeno započela 20. listopada i traje sve do 11. studenoga, a središnje događanje održat će se u subotu, 25. listopada, u gradskom parku u Blatu.
– Cilj je da u ovom jesenskom izdanju okusi i mirisi budu u prvom planu, s posebnim naglaskom upravo na našu tradicionalnu slasticu – lumbliju – i njezine registrirane proizvođače, kojih u Blatu trenutno ima pet, kaže Šeparović.
Osim lumblije, posjetitelji će moći uživati u domaćim makarunima koje priprema udruga “Žrnovski makaruni”, te u raznim otočnim delicijama – maslinovom ulju, suhomesnatim i ribljim proizvodima, sirevima i modernim slasticama otoka.
Kolač koji čuva uspomene
No, lumblija nije samo kolač.
– Riječ je o jednoj puno većoj i široj priči. Povezana je s blagdanom Svih svetih, jer se tradicionalno radi noć prije. To je vrijeme kad mislimo na sve one drage ljude koji možda više nisu s nama ili su daleko od doma. Lumblija simbolizira uspomenu, miris djetinjstva, ali i otočnu priču o iseljavanju, objašnjava Šeparović.
Priča o lumbliji seže u 19. stoljeće i nosi poruku koja je postala gotovo moto Blata – “Ne zaboravi me.”
– Mnogi su Blaćani morali otići trbuhom za kruhom, ali su sa sobom nosili okuse svoje rodne grude. Lumblija je bila jedna od njih – veza s domom, uspomena na one koji su ostali, dodaje direktorica.
Zaštita ovog kolača na europskoj razini bila je svojevrsna kruna priče – u studenome 2022. lumblija je dobila oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Time je postala ne samo zaštićeni gastro-suvenira Blata i otoka Korčule, nego i motiv dolaska brojnih posjetitelja.
Lumblija produžuje sezonu
Iako listopad i studeni više nisu u vrhuncu turističke sezone, upravo ovakve manifestacije donose novi život otoku.
– Takva događanja privlače domaće posjetitelje, ali i sve više stranih gostiju. Ti gosti nisu samo u Blatu, već diljem otoka, a to pomaže produljenju sezone i promociji naših proizvoda i tradicije, kaže Maja Šeparović.
“Dani lumblije” traju sve do 11. studenoga, a posjetitelji mogu uživati u degustacijama, radionicama i druženjima posvećenima okusu koji spaja generacije. Jer, kako kažu u Blatu – najbolja je ona lumblija koju možete okusiti upravo tamo, na otoku.



