
SVEČANO PREDSTAVLJANJE U ZAGREBU Knjiga koja čuva i prenosi okuse života
Svečano, a ujedno i prisno, bilo je na promociji knjige „Mediteranska prehrana – Korčula“ u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Publikacija autorice i urednice Sani Sardelić, koja na znanstveno-popularan način prikazuje specifičnu prehranu, običaje i način života otoka Korčule, predstavljena je u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske povodom Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine.
Ne događa se baš svakom publicistu da mu predstavljanje knjige otvori ministrica kulture i medija RH, a baš se to dogodilo prošlog petka v.d. ravnateljici Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić. Na samom početku, okupljene je pozdravila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši da je predstavljanje održano upravo na dan kojim UNESCO podsjeća na prihvaćanje Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine.
„Sve nas je povezala zajednička nit mediteranske prehrane, ali je Hrvatska u to uvela i svoje specifičnosti“, poručila je zadovoljno ministrica, naglasivši kako se Hrvatska danas može ponositi s 32 fenomena kulturne baštine upisana na UNESCO-ove popise, od čega je 10 materijalnih i 22 nematerijalna kulturna dobra, dok nacionalni Registar kulturnih dobara broji 234 trajno i 5 privremeno upisanih nematerijalnih dobara.
Govoreći o važnosti međusektorske suradnje, ministrica je podsjetila da upravo sinergija lokalnih zajednica, nositelja tradicije, kulturnih i obrazovnih ustanova te stručnjaka omogućuje očuvanje i prijenos bogate baštine novim generacijama.
„Zajednica u današnje doba ima sve više interesa za čuvanjem nematerijalne baštine, usprkos tome što živimo u digitalnom, ubrzanom i površnom dobu“ istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.
Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Korčule Frano Jeričević, naglasio je da upravo Korčula, kao otok iznimno bogate gastronomske i kulturne tradicije, daje svoj jedinstveni doprinos nacionalnoj i međunarodnoj vidljivosti hrvatske baštine.
„Siguran sam da je ovo novi početak suradnje između Ministarstva kulture i Grada Korčule. Čestitam autorici Sani Sardelić i svima koji su radili na izdanju knjige, danas je zaista posebno lijepo biti Korčulanin, a još ljepše gradonačelnik“, poručio je Jeričević.
Publikaciju su stručno predstavili etnolog i etnomuzikolog dr. sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Olga Orlić, viša znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku i predsjednica Hrvatskog etnološkog društva te književnik i urednik Ivica Prtenjača, koji je iz književnog i umjetničkog kuta podijelio svoj dojam o knjizi na publici vrlo zanimljiv i dinamičan način. Da baš sve bude „po korčulanski“, klapa Figurin zapjevala je i tradicionalnu kolendu sv. Martinu čiji je uskoro „stajun“.
Zebec je naglasio kako su trenuci kada ljudi jedu, kad su za stolom, ključni za shvaćanje kulture i života Mediterana te je istaknuo da u etnološkoj struci, iako je prehrana važan segment identiteta i dalje postoji mali broj istraživača koji joj posvećuju pažnju.
Zato je knjiga autorice i urednice Sani Sardelić od iznimne važnosti za hrvatsku kulturnu baštinu čemu svjedoči i svečano zagrebačko predstavljanje. Publici je govorila o samom procesu nastanka knjige i o ulozi koju ima u očuvanju i promicanju mediteranske prehrane kao dijela nematerijalne baštine.
„Za očuvanje i promicanje mediteranske prehrane važna je suradnja nositelja, lokalne zajednice i kulturnih ustanova u prenošenju ovog vrijednog nasljeđa“ odlično je primijetila i na neki način upozorila Sani Sardelić.
Publikacija „Mediteranska prehrana – Korčula“ rezultat je suradnje i financijske potpore Turističke zajednice Grada Korčule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kroz programe namijenjene očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Bogato je opremljena fotografijama, od crno-bijelih prizora iz arhiva do suvremenih vizualnih prikaza života i prehrane te donosi pregled znanja, običaja i iskustava koja Korčulani prenose s generacije na generaciju. Knjigu je grafički uredio Darko Fritz, hrvatski kustos, ugledni grafički dizajner i istraživač suvremene i medijske umjetnosti te osnivač galerije siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti u Korčuli, inače dugogodišnji suradnik v.d. ravnateljice korčulanskog muzeja. Ne smijemo zaboraviti ni recezente, uz Olgu Orlić to su još Vlaho Bogišić, Mirko Sardelić i Elsie Ivancich Dunin.
Radi se zapravo o knjizi koja iz znanstvene perspektive prati običaje i tradicije otočana za stolom. Sve ono što Korčulani na neki način uzimaju zdravo za gotovo, jer u tom kontekstu odrastaju i žive, Sardelić je u knjizi prenijela iz stručnog kuta otvarajući otočnoj prehrani put prema važnim znanstvenim kategorizacijama. Opsežno prikazuje prehrambenu, kulturnu i društvenu baštinu otoka kroz prizmu tradicionalnih običaja, jela i načina života koji su stoljećima oblikovali identitet Korčule.
Knjiga donosi priču o mediteranskoj prehrani kao nematerijalnom kulturnom dobru, ali i kao živom, svakodnevnom iskustvu otočana. Od poglavlja o kruhu, vinu i vodi, do opisa jela poput juha, sočiva, žrnovskih makaruna, pašticade, lumblije i lojenice, autorica istražuje kako su lokalni sastojci i recepti prenošeni generacijama. Uz to, obrađuje i teme stočarstva, samoniklog bilja, šumskih i livadnih plodova te začina i mirisa iz arule. Knjiga ne dokumentira samo jelovnik, nego i filozofiju života, povezanost čovjeka s prirodom, umjerenost, sezonalnost i zajedništvo koje čini srž mediteranskog načina prehrane na otoku Korčuli.
Knjiga je, jednom riječju, živi svjedok tradicija koja je još uvijek vitalna usprkos, kako je i ministrica naglasila, digitalnom dobu u kojem živimo, a razlog njene živosti je sama autorica koja zaista uzgaja, bere, priprema i jede ono o čemu piše.
„Knjiga je nastala kao sjećanje na rano djetinjstvo, na zvukove i mirise otoka, na uporna putovanja iz Splita na otok i obrnuto, preko Vele Luke, od 11. godine života, sama bez pratnje… Promocija je bila posebna, topla i emotivna, hvala svima“, poručila je autorica.
Sani Sardelić je viša kustosica pedagog Gradskog muzeja Korčula, profesorica komparativne književnosti i filozofije te suvoditeljica Dana Petra Šegedina. Doktorandica je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, na Mediteranskom interdisciplinarnom kulturološkom studiju. Unutar europskog projekta ESLAND (University of Cambridge, UK) istražila je Korčulu kao otok s izrazitim mediteranskim kulturnim obilježjima te je zastupljena u knjizi Island Landscapes – An Expression of European. Višegodišnjim istraživanjem nematerijalne baštine otoka Korčule provodi rad u suradnji s prof. em. Elsie Ivancich Dunin (UCLA) i s Institutom za etnologiju i folkloristiku. Članica je udruge Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, Hrvatskog etnološkog društva i Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Sudjeluje na znanstvenim skupovima na kojima tematizira povijesne, etnološke i etnobiološke teme. Članica je projektnog tima za izradu WINTER MED – Stručne studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta INTERREG MEDITERAN 2014 – 2020, koji je 2023. godine dobio godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata. Majka je i supruga, v.d. ravnateljica, a prije svega, zaljubljenica u otok i sve ono što ga čini posebnim.
Nematerijalno kulturno dobro Mediteranska prehrana na području istočne obale Jadrana upisano je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva još 2013. godine, kao prva hrvatska multinacionalna nominacija s državama Španjolskom, Grčkom, Italijom, Marokom, Ciprom i Portugalom. Ova knjiga je, simbolično i doslovno, korak dalje, svjedočanstvo da Korčula ne čuva samo recepte, već i duh Mediterana koji je življi no ikad! Kako doznajemo od autorice, predstavljanje knjige u Korčuli bit će u narednim mjesecima.
Foto: Ministarstvo kulture i medija RH














