Još 3 korčulanska gastro junaka koji ne zatvaraju vrata ni kad padnu kiše, ni kad skrati dan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad se Korčula isprazni, kolone za trajekt presuše, a bura zapjeva svoj zimski refren, većina restorana na otoku zatvara vrata do proljeća. No, postoje oni koji se ne predaju, koji vjeruju da i zimi treba biti mjesta za dobru spizu, domaću marendu, urbanu ponudu i ugodno društvo. Nakon našeg prvog izbora Top 5 restorana koji će raditi zimi, donosimo drugi val gastro heroja koji zimu dočekuju spremni, s idejom, vizijom i, naravno, toplim tanjurom.

Say Čiz pliz & chill plesase!

U samom srcu Korčule, u prostoru koji odiše toplinom i stilom, mali restoran s velikom vizijom najavljuje svoj zimski đir. Od 1. studenog za Čiz pliz kreće u novo poglavlje, ritam se usporava, ali ideje i okusi postaju bogatiji nego ikad. Restoran će raditi od ponedjeljka do subote, ujutro od 8:30 do 15:00, dok će petkom i subotom biti otvoren i navečer, od 19 do 22 sata. Sve ostale dane, vrata će se otvarati po rezervaciji i to za rođendane, djevojačke večeri, radionice i privatne večere, uz posebno sastavljen meni ili izbor od nekoliko prepoznatljivih jela po fiksnoj cijeni.

Kako doznajemo od Irene i Bena, bračnog dvojca koji stoje iza Čiz pliz priče, zimski meni još je u procesu finalizacije, ali već je jasno da će sadržavati jela koja su ovog ljeta osvojila srca gostiju poput shakshuke, domaćih sendviča od pogače, granole, chie, štrudle, kroasane, banana breada, kao i zdjele s kvinojom i bulgurom. Uz to, Irena marljivo usavršava nova jela koja će se postupno uvoditi u ponudu, možda čak i prije službenog početka zimskog razdoblja.

Iako je prostor nešto manji, znate onu – „gdje čejad nije bisna, ni kuća nije tisna!“, unutarnji prostor prima do 14 gostiju, a za posebne prigode može se prilagoditi i do 18 mjesta. Osim dnevnog bruncha koji je svojom estetikom već poharao Instagram profile, ne smijemo zaboraviti ni popularnu Čiz pliz kutiju! Čiz pliz kutija će biti dostupna cijelu zimu, puna je okusa i mirisa, namaza, voća, povrća, krekera, suhomesnatih proizvoda, džemova i sireva (…), a dostupna je u dvije veličine, uskoro i trećoj, s potpuno novim dizajnom koji je već u izradi dok ćete uz svaku kutiju dobiti i domaću pogaču na poklon!

Za advent, planiraju posebne sendviče u blagdanskom duhu koji će spojiti udobnost domaćeg zalogaja i kreativnost suvremene kuhinje. Ovaj šarmantni restoran nije samo mjesto za jelo, nego i „kantunić“ za urbani i trendi gastro doživljaj u središtu Korčule, spoj moderne, zdrave i ukusne kuhinje, domaće atmosfere i promišljenog dizajna.

Odličan plan – u Atrija na makarunadu svaki dan!

Restoran Atrij u žrnovskom zaselku Kampuš, par kilometara udaljen od Korčule, radi i zimi i ljeti već punih 20 godina. Jedan je od prvih restorana na otoku uopće, a 2005. godine otvara ga Petar Skokandić. Za sebe kaže da je konobar i kuhar cijeli život, u ugostiteljstvu radi već dugih 40 godina, prvo za druge, onda na kruzerima, a već dva desetljeća u rodnom Žrnovu kao sam svoj šef.

„Važno je raditi ono što voliš, važno je da šef također radi“, odgovorio je Petar kad smo ga pitali tajnu dugogodišnjeg uspješnog rada.

Atrij se smjestio u sklopu Doma kulture, među starim kamenim stupovima s jednom od najljepših terasa na otoku. Idealno je mjesto za proslavu vjenčanja, krštenja, a pogotovo dječjih rođendana. Atrij je, naime, jedno od najpopularnijih mjesta na otoku za proslave rođendana najmlađih gostiju, prvenstveno zbog prostranosti unutra i vani.

Osim što svakodnevno priprema zdrave i ukusne marende za obližnju osnovnu školu, u Atrija svakodnevno možete pojesti izvrsnu lokalnu, tradicionalnu hranu. Istaknut ćemo žrnovske makarune i grill, ali i vrlo dobru pizzu.

Zbog položaja i prekrasnog ambijenta, Atrij je od prvog dana dom jednoj od najvećih gastro manifestacija u županiji – Žrnovskoj makarunadi, ali i brojnih drugih društvenih događaja poput maškaranih bala i koncerata. Tijekom zimskih mjeseci Atrij radi dvokratno, ako već niste navratili – što čekate?

Maestral – gdje spiza miriše na dom

Kad se otok uljulja u zimski đir, lumbarajski Maestral jedno je od rijetkih mjesta koje će i dalje biti puno ljudi, bilo da se radi o jutarnjim kavama, marendama ili večernjim druženjima. Jedan je od najdugovječnijih ugostiteljskih objekata na otoku, a otvoren je tijekom cijele godine, čime već desetljećima čuva duh lokalnog života.

I ove zime Maestral nastavlja s marendama, koje su postale zaštitni znak objekta. Dok se pizze nude cijelu godinu, marende su posebna zimska tradicija – jednostavna, ukusna i cjenovno pristupačna jela, prilagođena željama domaćih ljudi. Kao prvi objekt u Lumbardi koji je uveo marende, Maestral je od početka imao jasan cilj, a to je omogućiti svima topli obrok po razumnoj cijeni i pružiti stalno zaposlenje domaćim ljudima i izvan turističke sezone. Naime, Maestral ima posebnu socijalnu komponentu zato što nije u privatnom vlasništvu, već u vlasništvu općine, odnosno općinske tvrtke Lučica-Lumbarda d.o.o.

Osim svakodnevne ponude, Maestral je prvenstveno mjesto okupljanja i druženja. Zimi organiziraju maškarane bale uz živu glazbu, krštenja, rođendane i druge svečanosti, a uvijek su na raspolaganju i općini i sumještanima. Prošle su godine uveli i večeri pub kviza, koje su se pokazale kao pun pogodak pa ih planiraju ponoviti i ove zime. Maestral tako i u zimskim mjesecima ostaje ono što je oduvijek bio, mjesto susreta, dobre hrane i prave otočne gostoljubivosti.

Foto: Čiz pliz, Dimitri Medvedev/Žrnovska makarunada, Maestral


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti