
Omiljeni jesenski namaz puno je više od priloga, evo koje dobrobiti skriva
Nezaobilazan dio jesenske tradicije naših prostora je priprema ajvara. Vrijeme je to dobro poznatog mirisa pečene paprike i patlidžana koji budi osjećaj doma i obiteljske tradicije. Osim što se radi o ukusnom namazu, ne smijemo zanemariti niti zdravstvene dobrobiti ajvara.
– Osnova ajvara je crvena paprika, najčešće rog paprika koja se peče, oguli, samelje i potom dugo kuha i već u tom procesu leži nutritivna vrijednost ajvara. Paprika je bogata vitaminom C koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, a uz to sadrži i beta-karoten koji štiti oči i kožu, kao i vlakna koja pomažu da se bolje probavi – pojašnjava nutricionistica Margita Zlatić Crnković.
Iako se dio vitamina iz paprike termičkom obradom izgubi, i dalje se radi o vrlo zdravom domaćem namazu.
-Nutritivno gledano, ajvar ima relativno malo kalorija, otprilike 100 kalorija na 100 grama, ovisno o količini ulja, no zato donosi obilje antioksidansa, vitamina i mineralnih tvari. Zbog termičke obrade paprike dio vitamina C se izgubi, ali antioksidativna snaga karotenoida i dalje ostaje – tumači nutricionistica.
Kad je riječ o konzumaciji, ajvar je dobar partner u tanjuru u brojnim kombinacijama. Od dobro poznate kombinacije s pečenim mesom ili roštiljem pa sve do variva.
-Ajvar je savršen uz pečeno meso, uz kobasice ili roštilj, ali jednako dobro ide uz jednostavan kruh ili dodatak povrtnim jelima. Jako je ukusno u varivo staviti žličicu – dvije ajvara da obogatite okus. U posljednje se vrijeme koristi kao zdrava zamjena za gotove umake jer nema umjetnih dodataka ni šećera – preporuča nutricionistica.
Za koji god da se način odlučite, teško da ćete pogriješiti. Valja napomenuti i kako se radi o namazu koji je, upravo zbog svojeg tradicionalnog načina prehrane, preporučljiv i za djecu.
-Preporučljiv je i za djecu, prirodan je, nema aditiva i pun je hranjivih tvari. Djeca koja ga vole zapravo jedu povrće u obliku koji im je ukusan i privlačan. Beta-karoten iz paprike pomaže razvoju vida, a prehrambena vlakna podupiru probavu – zaključuje nutricionistica Margita Zlatić Crnković.