
Pčelara je sve manje: Mladi napuštaju tradiciju i okreću se turizmu
Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja s ciljem podizanja svijesti o ulozi pčela u ekosustavu, prijetnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu održivom razvoju. Ovogodišnja tema glasi: “Pčele inspirirane prirodom kako bi nas sve hranile”.
Iako pčele stoljećima služe ljudima, biljkama i okolišu, pčelarstvo se danas suočava s ozbiljnim izazovima. Mladi sve rjeđe nastavljaju obiteljsku tradiciju i sve češće se okreću turizmu, upozorava Ivan Lopina, predsjednik Udruge pčelara Dubrovačko-neretvanske županije.
– Broj pčelara varira, ali činjenica je da je mladih jako malo. Ja sam već blizu šezdesete i vidim da mnogi stariji kolege ostaju bez nasljednika. Djeca ne žele nastaviti tradiciju, često ni ne pokazuju interes. S druge strane, ponekad se pojavi netko novi, tko u obitelji nikad nije imao pčelare. Ipak, pčelarstvo je ozbiljno ugroženo – i zbog prirodnih uvjeta, ali i zbog promjena u društvu. Ipak, pčele su opstajale stoljećima i nadamo se da će tako i ostati – kaže Lopina.
Osim pada interesa za pčelarstvo, sve veći problem postaje i kvaliteta meda, koja se sve češće dovodi u pitanje. Naime, med je jedna od namirnica koja se najčešće krivotvori, a potrošači sigurnost o kvaliteti mogu dobiti jedino – plaćanjem laboratorijskih analiza.
– Najveći problem su deklaracije i zakonska regulativa koja je često nejasna. Na tržnicama i u trgovinama teško je biti siguran što kupujete. Med, zajedno s vinom i maslinovim uljem, među najčešće su krivotvorenim proizvodima u svijetu. Da biste dokazali da nešto nije u redu, morate sami platiti analizu. Ako se dokaže krivotvorenje, novac vam se vrati, ali ako ne – sve ide na vaš trošak – objašnjava Lopina i dodaje:
– Inspekcije bi trebale uzimati uzorke s tržnica i testirati ih. Potrošač teško može znati što zapravo kupuje, jer ni izgled ni okus meda nisu dovoljni da bi se procijenila njegova kvaliteta.
I dok pčele nastavljaju marljivo raditi svoj posao, ljudska nebriga i sustavna neuređenost prijete opstanku ne samo pčelarstva, već i cijelog lanca oprašivanja – temelja poljoprivrede i prehrane.
