
SVJETSKI, A NAŠ Niko šest godina radi svoje pivo, dugo je već najbolji u Hrvatskoj
Pivo ili voliš ili ne voliš. Isto je i s craft pivom, ili ti sjedne ili ne. A velika je razlika između craft i industrijskog piva. Niko Čučković to jako dobro zna. Pivom se bavi od 2017. kuhajući ga kod kuće. A prvo komercijalno pivo izbacio je 2019. godine. Od tada radi piva kao Gypsy brewer kuhajući ga u raznim pivovarama. Velika je razlika naime između craft i industrijskog piva, ponajviše u sastojcima ističe Niko.
„Craft ipak koristi 100 posto prave sastojke, znači nema varanja, dok industrija umjesto ječma zna često koristiti kukuruznu krupicu. To je samo jedan primjer da bi se uštedilo na cijeni dok u craftu toga nema. Kvaliteta je u craftu na prvom mjestu dok je u industriji cijena na prvom mjestu.“
Craft je i duplo skuplji, ako ne i više, ističe Niko. Sve zavisi o stilu piva, neke pive dostižu cijene dobrog vina. U Dubrovniku postoje specijalizirani lokali gdje se može popiti vrhunsko craft pivo, u Palmotićevoj ulici, a ima još nekoliko mjesta gdje možete uživati uz kvalitetno pivo. Dubrovnik definitivno ima svoju publiku.
„Naravno, da je još više ljudi bilo bi i bolje. Samo ljude treba malo priviknuti na taj novi, bolji okus pive. Prvenstveno, pive koje radim ja, koje radi Maskeron su hmeljne pive, odnosno pive koje imaju jako puno hmelja, a hmelj daje jako puno aroma, voćnih aroma bez dodavanja voća. Ali u pivo se danas stavlja sve, od voća do kakaa, vanilije. Inspiracija mnogima dolazi od raznih deserta i koktela. Znači, sve što je vezano za kuhinju, sve se pokušava nekako posložiti, naravno na način da to ima nekakvog smisla.“
Proces kuhanja piva je dosta složen proces. Krenut ćemo od vode:
„Voda je glavni sastojak i ona se mora kemijati, bez obzira kakva voda bila, ona se mora prilagoditi pivu. Imamo svijetle stilove, imamo tamne i stoga ne može biti ista. Tako da svaku vodu moramo prilagoditi raznim mineralima. Naravno, najbolje bi bilo imati ro filtere , što bi značilo očistiti vodu, skinuti je od svega i onda izgraditi taj profil po receptu, tj profilu koji se želi napraviti. Nakon vode, tu je ječam. Imamo ječmeni slad, pšenični slad, raženi slad, zobene pahuljice. To je recimo drugi glavni sastojak od kojih se dobiva pivo. Hmelj daje gorčinu i sve te predivne arome, i na kraju kvasac koji definira koji će to stil biti. Imamo inače jako puno stilova, preko 35 kategorija, a u svakoj kategoriji ima ima pet do 10 podkategorija. Tako da imamo preko 100 vrsta piva.“
Kvasac je taj koji definira koju vrstu pive ćemo dobiti na kraju. Niko je ljubitelj hmeljnih piva, Indian Pale Ale, IPA.
„Imam neke favorite, Alvarado Street Brewery iz Montereya, Track iz Manchestera, Alder pivovara iz Milana. To su recimo od tri pivovare koje najviše cijenim. Što god oni izbacili, to je vrhunski proizvod. Ja industrijsko pivo zaobilazim u širokom krugu, jednostavno, taj loš proizvod ne želim piti.“
Postoje i razni profili craft festivala. Strani su strogo vezani isključivo samo za craft piva.
„Plaća se ulaznica, dobije se mala čašica od dec i pol i između 200 do 300 piva biraš koje ćeš probati. Kod nas to izgleda malo drugačije, craft festivali su vezani najčešće za nekakav koncert kako bi se privuklo još više ljudi i publike koja nije baš kako bi rekli zagrižena u craft. Tako da je kod nas uvijek ta kombinacija koncert i craft pivo dok je vanka isključivo samo pivo bez buke.“
Muškarci su veći pivopije, iako postoji i velik broj žena koje vole popit dobro i kvalitetno pivo. I to je uvijek lijepo vidjeti, rekao nam je Niko. Ljudi smatraju za lager, da je strogo industrijsko pivo, međutim to nije istina.
„Lager može biti i vrhunski craft. Industrija je strogo vezana uz lager, proizvodi 98 posto samo lager ili pilsner koji spada u istu kategoriju. I zbog toga ljudi misle kada ljudi spomenu lager da je to čista industrija, ne mora biti.“
Podsjetimo, na UNTAPPD aplikaciji za ocjenjivanje piva u svijetu naš Niko zadnje 3 godine drži prvo mjesto u Hrvatskoj. Svjetski, a naš! Želimo ti još puno dobrih, novih i zanimljivih okusa. Živio!
Kate Lujo