Je li Korčula (pre)skupi grad-pekara + gelato ili ekskluziv za bogatije turiste koji traže kvalitetu
Nekadašnji Step, jedan od najomiljenijih gradskih kafića gdje su Korčulani, ali i brojni turisti, gosti i posjetitelji uživali u vrlo dobroj kavi, pizzi, sendvičima i kolačima kao i u pogledu na „skale o’ grada“ nakon prošle turističke sezone zatvorio je vrata. Centar grada je tako ostao vizualno prazan, velika, kamena terasa puna ljudi ljeti i zimi, spala je na željeznu konstrukciju tende složenu na kamenom podu. Posljednjih dana na istom su mjestu započeli radovi, a mi smo još u veljači od dubrovačkog poduzetnika Mirka Obrvana, inače vlasnika prostora, doznali tko preuzima Step.
Osim što se po Korčuli šaputalo kako Step uzima pekarska grupacija Mlinar koja već ima jedan objekt na autobusnom kolodvoru, pričalo se kako će dio prilično velikog prostora i terase uzeti i popularni te prilično skupi aRoma gelato sladoledi koje od 2023. možete probati nekoliko metara dalje, na Plokati. Mirko Obrvan u veljači je zaista potvrdio kako Step uzima pekara Mlinar, a s predstavnicima aRome je bio u pregovorima. Budući da je Obrvan bio kratak i jasan, ali ne i detaljan, što nas zapravo očekuje u središtu grada uputili smo tada i Mlinar Grupi.
„Naša nova lokacija u središtu Korčule bit će u formatu kafića s terasom i proširenom ponudom doručaka, kolača i torti uz standardnu pekarsku ponudu kakvu već imamo na Autobusnom kolodvoru. Cijene će biti jednake kao na toj lokaciji. Izuzetno cijenimo gostoprimstvo i podršku koje smo dosad dobili u Korčuli te se radujemo što ćemo na ovoj novoj lokaciji ponuditi moderan i ugodno uređen prostor za sve naše goste. Vjerujemo da će im se svidjeti, a nadamo se i da ćemo uskoro steći mnogo stalnih posjetitelja“, poručili su iz Mlinara u veljači.
Mirka Obrvana nazvali smo i danas s istim pitanjima, odgovor je bio nedvosmislen: „Nemam za vas nikakvu izjavu“, komentirao je kratko.
Korčulani nam kažu da Mlinar dolazi sigurno, ali da za sladoled nisu sigurni. Mlinar će tako, “modernim i ugodnim prostorom” kojeg najavljuju, potencijalno spasiti Korčulu da postane grad-pekara, pridjev s kojim se može pohvaliti još od 2023. godine. Podsjetimo, pekara Babić je na proljeće 2023. godine javnom licitacijom u gradskoj vijećnici uzela u petogodišnji najam prostor nekadašnje kultne slastičarnice Arule, a još ranije je kupila objekt Bistre s druge strane glavnog korčulanskog trga Plokate od HTP Korčula.
Step doživljava sličnu sudbinu, od jednog od najomiljenijih gradskih štekata postaje pekara i potencijalno mjesto za preskupi sladoled. Nudio se tu i ranije sladoled, ali od lokalnih, otočnih poduzetnika po prihvatljivijoj cijeni. Iako Mlinar najavljuje kako će cijene biti jednake kao na Autobusnom kolodvoru, Korčulani su previše preskupih kroasana platili posljednjih godina da bi u to povjerovali na prvu, ali sve je moguće! U Arule ćete danas rijetko sresti lokalce, osim što kvaliteta proizvoda nije u rangu statusa kojeg je nekad imala gradska slastičarna, kažu Korčulani ni blizu, proizvodi su preskupi. Sjećate se onih kroasana po 6 eura? Možete ih probati u Arule.
Imat ćemo tako za turističku sezonu 2025. pekaru Babić pokraj Arule, Arulu koja je također Babićeva, Bistre koji je također Babićev, ali je u najmu aRoma gelata te pekaru Mlinar i potencijalno aRoma gelato u nekadašnjem Stepu. I sve to u nekoliko desetaka metara udaljenosti, u središtu grada Korčule.
Arula, Bistre i Step izravno utječu na dinamiku središta grada, ali i na vizualni dojam Korčule. Šarmantni štekati, proizvodi lokalnih poduzetnika i trud otočnih ugostitelja, gradu daju identitet i mediteranski šarm, a pekarski lanci sigurno tome ne dopridonose. Dapače, dugoročno su i opasni jer će lošom kvalitetom proizvoda i nerealno visokim cijenama tih istih proizvoda utjecati na ponudu i potražnju. Pitanje je i koliko se pekare uklapaju u turističku strategiju Korčule? Je li Korčula grad-pekara ili je jedna od najljepših destinacija Jadrana za turiste veće platežne moći koji traže i kvalitetniju ponudu?
Dora Lozica