
Izabran najbolji hrvatski pršut, proizvođač šampiona odao u čemu je tajna
U Šibeniku se održavaju 11. “Dani hrvatskog pršuta”, gdje su proizvođači krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta predstavili svoja najbolja ostvarenja. Ovogodišnji šampion dolazi iz Slivna kod Imotskog – riječ je o dalmatinskom pršutu vrhunske kvalitete.
Obitelji Barić to je prva pobjeda s dalmatinskim pršutom, koji još uz krčki i drniški nosi i EU zaštićene oznake geografskog porijekla, dok je istarski nositelj EU zaštićene oznake izvornosti.
– Tajna proizvodnje je vrhunsko meso, puno truda i samo jadranska krupna sol, bura i dim za aromu, istaknuo je Ivan Barić, proizvođač šampionskog pršuta za HRT.
Tržište je “gladno” domaćeg pršuta – potražnja je i dalje veća od proizvodnje.
Hrvatska ima proizvodnju od otprilike 550 tisuća komada pršuta, dok se godišnje konzumira oko milijun komada.