Nepalci su očito riješili problem nedostatka radne snage i u Dubrovniku, rijetko tko više traži radnike
Početkom ožujka u tijeku su posljednje pripreme za turističku sezonu, a ugostitelji i turistički djelatnici već su odavno spremni po pitanju radne snage jer i oni koji su radnike tražili, natječaj su raspisali još u studenome i taj problem riješili.
No, čini se kako je sve manje ugostitelja i hotelijera koji imaju problem s pronalaženjem radne snage jer prema podacima sa Zavoda za zapošljavanje, ove godine smanjena je potražnja za stranom radnom snagom oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Predsjednik Ceha ugostitelja Đani Banovac ističe kako je popunjen “bazen” radnika koji se tražio, a oni koji su zaposleni jednostavno su ostali u radnom odnosu kod svojih poslodavaca pa je automatski manja potreba za radnicima.
“U fazi smo implementiranja onoga što smo počeli odrađivati završetkom prave radne sezone, a to je krajem listopada i početkom jedanaestog mjeseca. Na pitanje zašto je manja potražnja za radnom snagom, moram reći da je to zato što je dobar dio objekata zadržao svoju postojeću radnu snagu i time je zadovoljio potrebu. Većina stranih radnika koji su tu kao sezonci, u Dubrovnik se kao kvalitetnu destinaciju vraćaju opet na sezonu tako da se stabiliziralo tržište radne snage. Rezultat svega je da trebamo sve manje nove radne snage”, kazao je Banovac.