Evo recepta iz Žrnova, krafne koje uvijek uspiju ako se držite ovih pravila
Napravi sam (DIY) domaće krafne u ovo pokladno vrijeme je totalni hit u mnogim kućanstvima, a sudeći prema receptima i videima, svaka domaćica ima svoj recept i svoju tajnu kako ih napraviti da budu što bolje. Pa ako se i vama ne plaća od 50 eurocenti do nekoliko eura za krafnu, evo jedan jednostavan i zgodan recept s Korčule s puno tips & tricks kako biste zadivili sebe i svoje ukućane slastičarskim vještinama.
Recept nam je otkrila Nikolina Jelušić iz Žrnova koja iz hobija već godinama radi različite slastice, a pogotovo fantastične torte. Torta je malo ozbiljniji zahvat, ali i krafne, ako želite da budu rahle i sočne, ukusne i dobro ispržene, zahtijevaju koncentraciju. Pa krenimo redom!
Sastojci:
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
1 dkg soli
2.5 kockice Digo kvasca ili ista tolika gramaža suhog kvasca (Nikolina preferira suhi kvasac)
100 g sećera
1 vanilin sećer
1 žlica aroma vanilije
9 žumanjaka
120 g ulja
2 žlice ruma (može i neki drugi alkohol, npr. domaća rakija od ruže)
Limun šećer, rum šećer (po želji)
4.5 dcl mlijeka
(Korica limuna i/ili naranče po želji)
Izrada:
Kvasac usitnimo u zdjelicu, dodamo tri žličice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka, dodamo dvije žlice brašna, pokrijemo i ostavimo da se diže pet do deset minuta. Žutanjke i sećer izradimo mikserom, dodamo ulje, mlijeko, aromu vanilije, limun šećer i koricu limuna. Ne zaboravite rum, rakiju od ruža ili neki treći alkohol koji se dodaje u tijesto kako krafne ne bi bile tuste i da se što bolje napušu (isti je princip kao za hrstule). Sve to ulijemo u brašno i dodamo kvasac koji se već aktivirao. Izrađujemo tijesto mikserom, odnosno nastavkom za tijesto i to 15 minuta.
Od gotovog tijesta radimo kuglice (svaka 70 g) i stavljamo ih na podlogu (papir za pečenje ili krpa) da se dižu otprilike jedan sat. U međuvremenu stavite ulje da se grije na najnižu temperaturu.
Provjeravamo je li ulje spremno za prženje čačkalicom ili drvenim štapićem, ako se po štapiću uronjenom u ulje stvaraju balončići, temperatura je optimalna za prženje. Važno je da ulje ne bude na previsokoj temperaturi kako krafne ne bi ostale unutra sirove.
Prilikom prženja krafni pratite detaljno sljedeće upute; Krafne se prže tako da u ulje prvo uronite onu stranu koja se digla na sobnoj temperaturi. Kad ubacite krafne u ulje, poklopite ih poklopcem i pustite da se prže dvije do tri minute. Potom maknite poklopac i nemojte ga više vraćati, a krafne okrenite na drugu stranu i pržite još par minuta. Izvadite ih na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.
Ako vas je strah da će krafne upiti ulje, ubacite tijekom prženja čačkalice u duboko ulje, spriječit će upijanje masnoće u tijesto.
U gotove krafne otvorite rupicu i punite po želji. Nikolina punjenje stavi u slastičarsku vrećicu te ga istiskuje u krafnu. Nutellu ili Linoladu možete malo zagrijati na najmanjoj temperaturi u mikrovalnoj kako bi krafne lakše napunili.
Dobar tek!
Dora Lozica