TAJNA PRAVIH KRAFNI Nekima se ne digne, a neke nemaju bijeli krug. Evo recepta da budu top

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tradicija je da se krafne rade u veljači, a po društvenim mrežama zadnjih dana možemo vidjeti bezbroj raznoraznih recepata. Tajne za dobar recept, odnosno ričetu za krafne zapravo nema, ističe nam naša sugrađanka Katija Guljemović.

 “Svaka domaćica, što bi moja baba rekla, valja uhitit ruku, onda će svaka domaćica reći da je njezina ričeta najbolja. Ali definitivno, danas je veliki izbor. Krafna je slastica koja je raširena ne samo kod nas po Hrvatskoj nego i po cijeloj Europi tako da zaista možete naići na predivne ričete. Naravno, trebalo bi svaku od njih probati, međutim ja sam najzadovoljnija ovom po kojom sam čak i snimila emisiju.”

Nisu nužna neka moderna pomagala, niti su u ovom slučaju ključna.

 “Sjetit ćemo se da prije u stara doba ni naše babe nisu imale ni fritezu na kojoj su štimale temperature, niti su imale mjerač temperature. Ja recimo imam taj mjerač jer mi je trebao za druge stvari, međutim nije ključan. Važno je uđustat tu temperature da one ne zagiru, ne zaplamtu odmah od početka. Tako da se ne dogodi da unutra ostanu sirove, a izvanka potamne. Tako da zaista nisu ključna ta nekakva pomagala, ipak je ključna vještina svake domaćice.”

Katija ističe kako ih je u prošlim vremenima njezina baba punila samo marmeladom.

“Vjerojatno su domaćice punile s onim što su imale, a najsigurnije je da su ih štaubale cukarom kako bi djeci bile slatke. To je ono što se zapravo nije promijenilo. A danas stvarno ima svakakvih punjenja, a meni je moram priznati najdraže punjenje s marmeladom od kaiša.”

Naša Katija ih pravi zapravo po receptu gospođe Spomenke Sarage, koja je inače velika stvarateljica turističkih filmova i zaljubljenica u kuhanje. I po njenom receptu su toliko ukusne da ih pravi dosta često, ne samo za svoje ukućane i neke posebne prilike, nego je po toj ričeti čak snimila i emisiju.

“U prvu zdjelu stavim dva suha kvasa i dcl mlakog mlijeka s ožicom muke i ožicom cukara, ili stavim dvije kockice svježega kvasa. Naravno ovisi koji vam je draži, kojega god da uzmete nećete faliti. U drugoj zdjeli zamutite mokre sastojke, dva jaja, tri cijela žumanjka, dvije ožice cukara, dvije šećer vanilije, jedan dobar prstohvat soli, dvije ožice ruma, 4 i pol dcl mlakog mlijeka, vrećica praška za pecivo, dcl ulja, pola čašice jogurta i kilo muke. Naravno prvo zamutite mokre sastojke i pomalo dodavate muku izmješano sa praškom za pecivo. Možete sve zajedno staviti u mikser da on to dobro odradi za vas.”

Smjesa ne smije biti previše tvrda, treba biti blago ljepljiva, međutim mora se odljepljivati od posude. Može se i po starinski s drvenom kuhačom raditi. To je zapravo nekakav početni klasični dio pravljenja krafni.  U drugom dijelu pripreme bitno je uđustati temperature ulja.

“Ulje ne smije biti prevruće, između 160 i 165 stupnjeva bi trebala biti temperatura ulja. Dok se ulje grije, tijesto se već podiglo prvi put, onda ćete ga lagano premijesiti na jednoj radnoj površini. Kad ga prvi put premijesite, drugi put ćete ga razvaljati, na centimetar ipo do dva debelo. Imate za kupiti različite modle za krafne, različite veličine. A imate i običnu čašu, po starinski čašu u muku pa onda činite krugove.”

Kada ih stavite u krugove, ostavite ih na krpi nekih dvadesetak minuta da se dignu. Nakon toga ih stavljate u ulje.

“Onaj dio koji je bio dolje na krpi, on vam sada mora biti na vrhu. Znači, naopako ih stavljate u vruće ulje, poklopite minut, odnosno malo više od minut i po ovisno kolike su vam krafne. Pogledate, i ako vidite da su one fino odozdo lijepu zlatnu boju okrenete ih na drugu stranu i tada više ne stavljate pokriv. Stavljate ih na jedan papirni ubrus, salvetu da vam pokupe višak ulja i kad se malo prohlade pospete ih cukarom u prahu I punite ih po želji s čime volite.”

I za kraj gospođa Katija ističe simboliku tih krafni. To je popularni žuti krug koji bi se trebao jasno vidjeti na svakoj krafni kod pečenja. Ključno je , kaže, da se poklope, da nije prevruće ulje, da se lakše dižu unutra. Jer što se lakše odignu od te same površine ulja, na taj način ćete stvoriti taj vidljivi  krug.

“Naravno, i meni puno puta dok sam činila krafne nije ostajao taj  žućkasti krug vidljiv na krafnama, međutim s vremenom, kako sam već rekla, kad uhvatite ruku, kada otkrijete sve te tajne onda to ide. Tako da bih mogla reći kako je to jedina tajna jedne lijepe krafne, ali što se ukusa tiče ona je jednako ukusna i s bijelim krugom i bez kruga.”

Kate Lujo


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti