Ako se baš pretjeralo, znamo kako se najbrže riješit mamurluka nakon dočeka Nove godine
Prije čestitki, hrane i vama dragih osoba prvo što bi vas moglo dočekati u prvom danu nove 2025. godine jest mamurluk i glavobolja. Ako ste popili koju kapljicu više i osjećate posljedice odlučili smo potražiti savjete kako se što prije riješiti posljedica, a najvažnije se dobro najesti prije alkohola, savjetovala nam je nutricionistica Mirna Rakiđija.
Grljenje zahodske školjke, ponavljanje po stoti put: nikad više, neće bitno olakšati stanje pa ni ona narodna: klin se klinom izbija. Oz osobnog iskustva znamo da je najbolje popiti po mogućnosti domaći prirodni sok od rajčice, ali stručnjakinja zna više i bolje.
“Ako planirate malo više popit za doček onda je navažnije odradit dobru pripremu, a pritom mislim da se trebate dobro najest. Možda je čudno da vam nutricionist daje takav savjet, ali zapravo je to zlatno pravilo. Alkohol na prazan želudac nikako jer ćete više dehidrirati i imati više posljedica. Osim toga tijekom večeri uvijek imajte čašu ili bocu vode koju ćete povremeno popiti kako biste smanjili dehidraciju”, savjetuje Rakiđija.
Ipak, bez obzira kako se osjećali nakon proslave i hrana koju ćete konzumirati ima važan utjecaj na brzinu oporavak. Tako je važno konzumirati dosta voća i povrća, kaže naša sugovornica.
“Juhe od povrća, varivo bez mesa kao i dosta voća svakako da će ubrzati oporavak jer sve te namirnice sadrže puno vode i minerala koji poboljšavaju hidrataciju tijela pa će vas brže proći glavobolja, mučnina i osjećaj iznemoglosti”, zaključuje Rakiđija.