Božićno drvce ste okitili, no kako ga održati i učiniti postojanijim? Imamo riječ stručnjaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bilo da ste se odlučili za nordijsku jelu ili smreku, svjesni ste da obje vrste u ulozi božićnog drvca imaju određeni ‘rok trajanja’. U izdržljivosti ipak prednjači nordijska jela, dok se za smreku mnogi odlučuju zbog ugodnog, intenzivnog mirisa koji je tijekom nadolazećih blagdana u domovima itekako poželjan. Iako rezana drvca ne mogu ‘živjeti’ vječno, postoje određeni trikovi pomoću kojih ih možete održavati.

“Ključan preduvjet je vrijeme kada se drvce reže. Jele uzgajamo punih 14 godina i uvijek ih režemo što kasnije, jer naši kupcima želimo osigurati što kvalitetnija drvca. Prerano rezana drvca neće dugo izdržati, bez obzira koliko dobro se o njima brinuli. Nordijsku jelu je najbolje staviti u posudu, odnosno stalak s vodom. Redovito zalijevanje je itekako poželjno i bilo bi dobro da je panj stalno u vodi. U prvim danima, jela će vjerojatno popiti svu vodu, pa je važno pripaziti na dolijevanje”, kaže Leonard Šćuric, uzgajač iz bjelovarskog kraja.

Nordijska jela je izdržljivija i ne gubi iglice, a isto tako puno duže izdrži u grijanim prostorijama, dok je smreka osjetljiva na promjene temperature i najbolje ju je držati u umjereno grijanoj prostoriji.

“Danas u mnogim domovima imamo podno grijanje, većina ljudi se grije na radijatore ili drva. Naravno da grijanje u zimskom periodu ne možemo ugasiti u potpunosti, no drvca bi trebali postaviti što dalje od glavnog izvora topline”, napominje Šćuric.

Dobro bi bilo pažnju obratiti i na izbor lampica koje također imaju velik utjecaj na opstanak drvca. Za ukrašavanje koristite moderne LED lampice za unutarnju upotrebu, jer za razliku od starijih varijanti, razvijaju manje topline.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!